01 Окт. 2020

Вие сте тук

Конкуренти нахлуват в Будапеща след спирането на Malev

06.02.2012

След като унгарският национален превозвач Malev прекрати операциите си в петък, няколко нискобюджетни превозвача, включително Ryanair и Air Berlin, обявиха незабавно увеличаване на полетите си от летище Будапеща съобщи eSKY.bg.

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair пусна спасителен план, обявявайки 26 нови маршрута от Будапеща още същия ден.

През януари Ryanair обяви план, включващ пет маршрута от Будапеща, които сега се увеличават на 31, повечето от които ще стартират през април. Авиокомпанията ще базира в Будапеща четири чисто нови самолета Boeing 737-800, които се очаква да превозват до 2 милиона пътници годишно.

Базираната в Будапеща нискотарифна авиокомпания Wizz Air пък предлага на притежателите на билети на Malev за полети през зимния сезон, 50 000 билета на преференциална цена. Това предложение ще важи до 24 март, обяви на пресконференция главният изпълнителен директор на Wizz Air Йозеф Варади. Авиокомпанията ще увеличи флотилията си, базирана в Будапеща от 3 на 5 самолета.

Lufthansa обяви също, че ще стартира един дневен полет от Хамбург и Берлин до Будапеща от днес. Втората по големина авиокомпания в Германия Air Berlin също ще добави полет от Берлин до Будапеща.

Чешката нискотарифна авиокомпания SmartWings започва този месец полети от Будапеща до Тел Авив, следван от Париж през април и няколко други европейски дестинации през май.

Пал Волнер, държавен секретар на Министерството за развитие на Унгария заяви, че увеличеният поток на нискотарифни авиокомпании би могъл да компенсира загубата на обеми, породена от прекратяване дейността на Malev.

„...Мисля, че възстановяване не е невъзможно, и ако можем да се отървем от бремето, наследено от миналото, унгарската национална авиокомпания може да продължи да съществува", опита се да вмъкне оптимизъм в ситуацията унгарският премиер Виктор Орбан.

По данни на онлайн туристическа агенция eSKY.bg, Malev е сред седемте авиокомпании с най-голям пазарен дял у нас за 2011г. Засега алтернатива на полетите на Malev до Будапеща остават Bulgaria Air от София и Wizz Air от Бургас, но само през летния сезон.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed