22 Септ. 2018

Вие сте тук

Колко щастлив е българинът

24.04.2015

Българите са по-нещастни от датчани, норвежци, канадци и жителите на още 129 държави, но пък са поне малко по-щастливи от населението на 26 държави в света, сред които Египет, Йемен и Ангола.

 

Това показват данните на третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN) – проучване, цитирано от Би Би Си, което се извършва по инициатива на ООН.

 

Швейцария,  известна с шоколадите, луксозните часовници, банките и ски курортите си, е  най-щастливата страна в света, оглавявайки списъка на 158-те държави, обхванати от проучването.

След Швейцария се нареждат Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

 

На другия полюс са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда. България е 26-та отзад напред в класацията. като непосредствено преди нея са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място),


България заема 134-о място, а след нея - Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

Целта на доклада е да повлияе на политиката на управляващите, отбелязва Би Би Си.


Проучването ползва данни на Галъп уърд пол (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.


Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада.


Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа, цитиран от Би Би Си.


Мрежата за решения за устойчиво развитие е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор. Първият доклад за световното щастие е публикуван през 2012 година.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed