18 Апр. 2024

Вие сте тук

Колко бакшиш да оставя?

07.10.2014

"Колко бакшиш да оставя?" е въпрос, който хората често си задават, когато пътуват в чужбина . От една страна не искат да изглеждат скръндзи, но от друга страна знаят, че бюджетът им не е безграничен и не искат да изпадат в глупава ситуация, пише ДПА.


Ето кратък преглед колко може да се оставя като бакшиш в ресторанти и хотели в различни региони на света.


Средиземноморските страни:  в повечето от тези държави хората оставят бакшиш от около 10 процента от сметката. В Испания, Италия и Гърция обаче обикновено първо се плаща точно сметката, а след това отделно се оставя бакшиш. Както съветва Кармен Френту от Испанската туристическа служба: "Оставете бакшиша в калъфчето за сметката на масата или го дайте директно на сервитьора."


В Турция
ако плащате с кредитна карта, най-добре е да дадете бакшиша в брой. А ако плащате в брой, особено в малки ресторантчета, може да закръглите сумата. "Юстю калсън" - "Задръжте рестото" - е изразът, който ще чуете, когато хората си плащат сметката в ресторантите в Турция.


Франция: въпреки това, което пише в туристическите пътеводители, бакшиш от 10 процента за сервитьорите не е нещо обичайно, отбелязва туристическата служба Ату Франс (Atout France). Французите обикновено дават много малък бакшиш.


Северна Европа: В Германия и алпийските страни като Швейцария и Австрия хората оставят бакшиш между 5 и 10 процента до закръгляне на сумата, но не дават бакшиш, ако услугата не е била на ниво. "Бакшишите са доброволна благодарност за добра услуга," посочва Кристоф Люк от Асоциацията на германските хотели и ресторанти.


Ако сметката се плаща с кредитна карта, може да се остави бакшиш в брой на масата. Бакшиш за храна, донесена на бара, обикновено не се оставя. Препоръчва се дребен бакшиш за портиерите в хотелите, които носят багажа до стаята.


Скандинавия: Хората от този регион са по-въздържани, когато става дума за бакшиши. Пиа де Грал от официалния датски туристически пътеводител Визит Денмарк (Visit Denmark) отбелязва, че за услугите не се предвижда допълнително възнаграждение.  Дори дребен бакшиш се приема като признак, че сте доволни от услугата, но това, че не оставяте бакшиш не означава, че не сте доволни, посочи тя.


Сабине Клауцш от Визит Суидън (Visit Sweden) отбелязва, че по правило шведите оставят малък бакшиш или не оставят. Евентуално посетителите могат да закръглят сметката в ресторанта или да оставят дребни на бара.


Арабският регион: В Египет и Тунис няма да сбъркате с бакшиш от 10 процента. Мохамед Десуки от Еджипт тревъл (Egypt Travel) посочва, че ако цялата сметка и бакшишът от 10 процента се плащат с кредитна карта, тогава парите не отиват при сервитьора, а при собственика на ресторанта.

Андреа Филипи от Туристическата служба на Тунис съветва бакшишът да се плаща отделно.


САЩ: В страна, където услугите са на голяма почит, бакшишите са по-високи, отколкото в останалата част от света, като обикновено варират между 15 и 20 процента. Размерът може да се определи и от щатския данък. Например щатският данък в Ню Йорк е 8,8%. "Удвоявате тази сума и я добавяте към сметката," съветва Лена Шюц от германската служба за връзки с обществеността в Ню Йорк. Така оставяте добър бакшиш от около 18 процента, уточнява тя.


На бара барманът обикновено получава около долар за питие. Същата сума получават портиерите в хотелите за бройка занесен багаж. За персонала, почистващ стаите в хотелите, 5 долара за три нощи престой е приемлива сума.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed