29 Март 2024

Вие сте тук

Кой краде най-много от хотела

05.06.2015

 

Туристите от Аржентина и Сингапур  са най-склонни да си присвоят нещо от хотела,  показва проучване на Hotels.com. Седем от десет туристи от тези страни си отнасят по нещо „за спомен“ от хотелската стая, при това  предмети, различни от тоалетни принадлежности. Последните не се смятат за кражба, защото всички си ги взима, коментира говорител на компанията. Глобалната анкета е обхванала 5000 туристи от 28 националности от цял свят.

 

От европейските туристи испанците са тези, които проявяват най-голяма страст да си занесат у дома хотелски „сувенири“. Германците, ирландците и руснаците също са в първата петица.


Британските гости, за сравнение, са много по-сдържани, като по-малко от половината от анкетираните си присвояват собственост на хотела, което ги нарежда на 16-то място.

 

В дъното на таблицата са колумбийците, които с най-малка вероятност ще си вземат нещо от хотела, но все пак близо една трета от тях също не би устояла на изкушението. Преди тях са туристите от Норвегия, Южна Коря, Хонконг и Дания.


Сред най-безсмислено откраднатите предмети от хотела, се посочват батерийки от дистанционни, крушки и чайници.

 

 

Какво друго се краде от хотела? Халати и пепелник се опитала да изнесе от хотела млада двойка  в Япония преди няколко години. В същото време една жена в Нигерия е била осъдена на три месеца затвор за кражба на две кърпи от луксозен хотел. В повечето случаи обаче вместо да се окажат зад решетките,  гостите биват накарани да възстановят стойността на откраднатото, но може и да бъдат да внесени в черния списък на хотела или веригата.

 

Според класация на британския „Телеграф“ ето кои са 12-те най-странни предметa, откраднати от хотели:


Роял
Колин Бенет, бивш генерален мениджър на Starwood Hotel групата, припомня най-наглата кражба в неговата 20-годишна кариера в хотелския бизнес.  "Веднага щом влязох във фоайето на хотела,  разбрах, че нещо липсва. После разбрал, че трима души са се разхождаха във фоайето облечени в гащеризони, така че служителите ги помислили за служители по поддръжка. Те без проблеми изкарали рояла и го откарали.

 

Телевизор

Телевизорите са апетитен уред за доста крадци. Освен телевизионни приемници хотелиери си спомнят кражба на включени шрайбпроектори.

Декоративни фигури
В хотел в  Бирмингам гост бил хванат при опит да опитва да изнесе глава на глиган, монтирана в залата за билярд. Той се отървал, след като негови приятели заплатили нейната стойност.

 

 

Номерът на стаята
Във Franklin хотел в Найтсбридж един от гостите решава да отвие номера на стаята от вратата. Камериерките забелязали, че е изчезнал едва след като на следващия ден друг гост се лутал из коридорите в търсене на стаята си.

 

 

 Щори

Ако телевизорите и сешоарите са монтирни неподвижно на стената и са трудни за кражба, клептоманите могат да си потърсят какво друго могат да вземат. По данни на Travelodge хиляди британци са се сдобили с килими, осветителни тела, огледала и дори щори и завеси.

 


Бюстове
Два бюста  са изчезнали пред  входа на Chesterfield хотел в Мейфеър, Лондон. Похитителите обаче ги върнали на следващата сутрин.

 


Цветя
В Sheraton Park Tower харчат седмично цяло състояние за свежи цветя,  за да заменят откраднатите стръкове от цветните композиции.

 

Декоративно оръжие
Според проучване на списание
Hotelıer&Housekeeper сред предметите, откраднати от хотели, фигурират средновековен меч, щит и голяма дървена мечка.

 


Домашен любимец
Трудно е за вярване, но сред хотелските кражби е регистрирано и отвличане на куче на собственик на хотел.

 

 

Картини и предмети на изкуството
Две големи кражби, докладвани през годините в Хонконг, включват два  полилея (взети от Хонконг Shangri-La) и картина на Анди Уорхол, оценена на 300 000 долара, която била открадната от W Hotel Хонконг.

 

 

Камина
Невероятно, но факт: крадци от двете страни на Атлантика наистина са вдигнали летвата, когато става въпрос за дръзкото присвояване. Твърди се, че от прочутия Four Seasons Beverly Wilshire Hotel, известен и със снимките на  филма Pretty Woman,   е открадната цяла мраморна камина.

 


Всичко
Накрая, и може би най-безсрамнаjта от всички, е кражбата от един американски Holiday Inn, където гост поискал да бъде настанен в  помещение близо до паркинга. Постепенно той опразнил цялото съдържание на стаята си, като започнем от дребните предмети и завършим с леглото и мебелите в стаята. 

 

 

Топ-10 на страните, чиито туристи най-често крадат в хотелите:

 

  • Аржентина - 73%
  • Сингапур - 71%
  • Испания - 70%
  • Германия - 68%
  • Ирландия - 67%
  • Русия - 59%
  • Мексико - 59%
  • Италия - 57%
  • Япония - 56%
  • САЩ - 53%
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed