28 Март 2024

Вие сте тук

Кои са най-добрите пивоварни в Европа

22.02.2013

Пивоварната Green King, разположена в градчето Бери Сейнт Едмъндс в източната част на Великобритания, оглави класацията на най-популярните пивоварни на Европа, публикувана от портала TripAdvisor.

 

Пивоварната е създадена още през XVIII век и бързо се прочува като една от най-добрите във Великобритания. И до днес там произвеждат няколко десетки сорта от кехлибарената напитка, сред които е известният индийски светъл ейл, носител на многобройни награди на международни фестивали.

 

Основаната в началото на XVIII век в графство Килкенни пивоварна Smithwick`s е на второ място в класацията. Някога тя е създадена на мястото на францисканско абатство и бързо се превръща на основен производител на ейл в Ирландия.

 

На трето  място потребителите на TripAdvisor са класирали  английската пивоварна Adnams, която вече повече от 100 години произвежда различни видове бира, получили много награди.  Няколко десетки вида пиво и ейл  с марката Adnams могат да се опитат в около 70 фирмени пъба, разположени в Източна Англия.  

В шортлистата е включена още една биртанска пивоварна - St Austell Brewery, която е последна в десятката.  

 

На четвърта позиция е  Augustiner Braustubl от Залцбург. Още една залцбургска пивоварна й прави компания -- Stiegl-Brauwelt, макар и поставена на девето място.  

 

Честта на  Белгия защитава  De Halve Maan (Straffe Hendrik) от  Брюге, поставена на пето място.

 

На шеста позиц;ия е баварското селце Андекс , разположен на брега на Амерзее. То се прочу с бенедиктинска пивоварна, чиито пивоварни традиции са известни далеч зад пределите на Германия.

 

Още един представител на Ирландия влиза в списъка на най-популярните пивоварни. Прочутата Porterhouse от Дъблин, както става ясно от името, е експерт в производството на тъмна бира с винени оттенъци.

 

Една от чешките столици на бирата Пилзен с пивоварната Pilsner Urquell, е осма в класацията.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed