29 Март 2024

Вие сте тук

Кога е най-евтино да резервираме хотел?

08.04.2016

Мнозина смятат – и с известно право, че ако си резервират стая в последния момент, могат да си спестят част от разходите за почивка. Понякога това действително се случва, но далеч не винаги.

 

TripAdvisor реши да постави нещата на научна основа и публикува доклад, който показва кое е най-доброто време за резервации.

 

В действителност, най-доброто време за резервиране на хотел изцяло

 

зависи от това къде се намирате

 

и може да варира драстично за различни дестинации, се посочва в доклада, който е базиран на мета данни за кликвания и хотелските резервации в глобален мащаб.

 

Най-общо казано онези, които резервират твърде рано или твърде късно, рядко получават най-добрата оферта, казва Джеймс Кей, говорител на TripAdvisor.

 

За много дестинации действително е най-изгодно да се направи резервация няколко месеца преди пътуването. Но проучването е установило, че възприятието на потребителите за най-доброто време за получаване на най-достъпна цена не винаги съвпада с реалността.  Всеки четвърти турист е убеден, че ще получи най-добрата цена шест месеца преди пътуването, показва анкета сред 2000 британски туристи.Това обаче  се оказва вярно само за три от 25-те основни дестинации, включени в изследването – Пекин, Москва и Барселона. Но дори и при тях цените ще са добри и четири месеца преди пътуването.

Проучването също така показа, че

 

няма твърдо правило,  

 

което ще ви позволи да направите най-големи икономии  във всички от най-големите световни дестинации. А това означава, че трябва да променяте подхода си, в зависимост от това къде планирате да пътувате.


Например, за британските туристи, които планират лятна почивка в Европа, най-доброто време да резервират хотел е между три до пет месеца преди почивката. Тогава те могат да спестят до 23%  в сравнение с пиковите цени.


За британците, които ще се отправят към азиатските дестинации обаче толкова ранна резервация може да се окаже контра-продуктивни - петте дестинации, в които можете да резервирате на най-добра цена и в последната минута се намират в Азия, а една – в Близкия Изток.


Дубай е мястото, където можете да реализирате най-големи икономии,

 

ако направите резервацията два месеца преди пътуването. Трябва да уточним обаче, че най-добрата цена рядко върви ръка за ръка с най-добрия хотел.  Ако планирате да пътувате до Джакарта, Мумбай, Банкок и Ханой, те предлагат най-добрите сделки при резервацията в рамките на три месеца преди пътуването. Можем да обобщим, че дестинациите в Азия и Близкия Изток предлагат най-голям потенциал за икономии средно 23-24% в този времеви диапазон.


От 25-те основни дестинации, включени в изследването,

 

всички посетители на Москва

 

ще спечелят най-много от резервацията в точното време - с потенциална икономия от 55%, ако е направена от четири до седем месеца по-рано. Следва Дубай, където можете да спестите  до 40 на сто при резервацията в рамките на два месеца преди пътуването. Веднага след това се нарежда  Джакарта, където при резервацията в рамките на три месеца ще платите с 39% по-малко.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed