16 Апр. 2024

Вие сте тук

Климатичните промени могат да увеличат природните бедствия

21.07.2011

global climat changeКлиматичните промени могат да увеличат мащаба на природните бедствия и в същото време заплашват световната сигурност, предава АФП, позовавайки се на официален представител на ООН.

 

"Въпреки че науката не може все още да обясни всички причини, стоящи зад глобалното затопляне, променящият се климат е реалност и повлиява на всички сфери на обществото", заяви Аким Щайнер, директор на Програмата за околна среда на ООН.

 

 Щайнер цитира най-лошите прогнози, че температурите ще се повишат с четири градуса по Целзий до 2060 година, а морското равнище ще се увеличи с един метър през следващия век. Той заяви, че в настоящето вече има заплахи и техният брой ще се увеличава. Според думите му подобни заплахи са сушите, подобни на тези в Сомалия, наводнения като тези в Пакистан. "Знаците на климатичните промени не само се случват, но и се увеличават", подчерта Щайнер и добави, че гладът и покачващите се морски нива са заплахи за мира и сигурността.

 

Следващата климатична конференция, която ще се проведе в южноафриканския град Дърбан през декември, трябва да бъде "решителна" за действията на развиващите и развитите държави.  

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed