26 Апр. 2024

Вие сте тук

Китай очаква 137 млн туристи през 2012

08.08.2012

През 2012 г. Китай ще приеме общо 137 милиона туристи от чужбина и ще реализира валутни приходи от 51 милиарда щатски долара от международен туризъм. Това се посочва в доклад,  публикуван съвместно от Китайската национална туристическа администрация (CNTA) и Китайския институт по изследване на туризма и цитиран от агенция Синхуа.

 

За да бъде засилена конкурентоспособността на Китай на световния пазар, докладът предлага да бъдат увеличени инвестициите във входящия туризъм и да бъдат въведени преференциални политики по отношение на визите, освобождаването от данъци и правата за преминаване. Същевременно Китай трябва да подобри туристическото настаняване като част от усилията да премести фокуса си от количеството към качеството.

 

Туристическият пазар на Китай се развива бурно през последните години и страната се превърна в една от основните туристически дестинации в света. Докладът посочва среден годишен ръст от 28.3% на входящите туристи след реформата и политиката за отваряне през 1978 г. През последните 34 години броят на входящите туристи е скочил от 1.81 милиона до 135 милиона през 2011 година. Междувременно, валутните приходи от международен туризъм са се покачили от 260 млн. долара до 48.5 милиарда долара през 2011 г., със среден годишен ръст 28.9%.

 

През 2011 г. Хонконг, Макао и Тайван все още бяха основни източници на туристи към континенталната част на Китай, докато в броя на туристите от чужбина леко нарасна. Държавите, които са близо до Китай, са играели основната роля, се посочва още в доклада.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed