16 Апр. 2024

Вие сте тук

Китайците пътуват все повече въпреки забавянето на икономиката

15.08.2012

Близо 39 милиона китайци са пътували в чужбина през първата половина на 2012 година, съобщи германският в. "Ханделсблат".


Показателят се е повишил двойно спрямо равнището преди пет години и експертите си задават въпроса дали в Китай не се създава по-бързо от очакваното средна класа, склонна към потребление, която може би скоро дори ще стане опора за националната икономика.


Икономическият растеж на Китай се забавя за шесто поредно тримесечие до най-ниския темп от три години, но потреблението трайно отчита силен растеж. Това вероятно се дължи и на слабата инфлация, която през юли достигна най-ниското си ниво от 30 месеца.


Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ - IATA) отчита силен потенциал за развитие на авиационния сектор предвид готовността на китайците да пътуват. Ако средният годишен доход в Китай достигне 15 000 долара, то за идните 10 години авиокомпаниите могат да очакват увеличаване на пътниците с 1 милиард, посочи ръководителят на организацията Тони Тайлър.


В очакване на тази тенденция до 2016 година се планират 56 нови и разширяване на 91 съществуващи летища.
Компанията Диджитъл лъксъри груп (Digital Luxury Group), чиято централа е в Женева, оценява китайския туристически сектор на 232 милиарда долара.


Населението на Китай, което възлиза на близо 1,3 милиарда души, има и потенциала да направи икономиката на страната независима от износа, въпреки че скептиците напомнят за голямата пропаст между бедни и богати.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed