20 Апр. 2024

Вие сте тук

Китайска фирма съживява плановете си за изграждане на курорт в Исландия

29.05.2012

Снимка: Visit Iceland

 

 

Китайска компания за недвижими имоти е съживила амбициозния си план да отвори идилично ранчо в Исландия, след като Рейкявик е дал зелена светлина на компанията да наеме там земя, но не и да я купи, съобщи агенция Синхуа. 


Beijing Zhongkun Investment Group се е натъкнала на спорен въпрос през миналата година, когато е искала да купи парче земя с площ 30,639 хектара на северния бряг на Исландия, но е получила отказ от Министерството на вътрешните работи на Исландия, което се позовало на правните ограничения за чуждестранни лица да закупуват земя в Исландия. Впоследствие исландското правителство е приело ново предложение курортът да бъде разработен върху земя под наем.


Според представител на компанията приветства решението на Рейкявик и действа за осигуряване на дългосрочен договор за наем, като се надява на  договор за срок 99 години, отнасящ се за същото парче земя, което компанията е възнамерявала да закупи първоначално. За развитието на курорта ще са необходими между 10 и 20 години. 


Исландия е избрана поради това, че е район без конфликти и свръхинвестиране, което го прави идеален за туризъм. Изборът на дестинация е повлиян и от сантиментални подбуди - някога китайският магнат Хуан, собственик на компанията-инвеститор,   е делил една стая с исландски студент, когато и двамата, 20-годишни, са учили в Пекинския университет. Двамата са били в добри отношения, и дори Хуан е получил ръчно плетен пуловер, изпратен от майката на съквартиранта му. По време на своето първо посещение в Исландия Хуан е бил много впечатлен от  спиращия дъха исландски пейзаж,и създал фонд от 1 милион щатски долара за обмен на поезия между Исландия и Китай.


Първоначалните планове  включват  инвестициа в исландския курорт  на 200 милиона щатски долара, от които 8 милиона щатски долара -- за закупуването на земята. Вземането на земята под наем ще помогне на компанията да намали разходите.


Zhongkun разработва и разгърнат еко-курорт в покрит с гори окръг в югозападната китайска провинция Юнан, като се предвижда той да струва невероятните 50 милиарда юана (8 милиарда щатски долара), съобщиха по-рано местните медии. Но източници заявиха, че сумата няма да дойде единствено от Zhongkun.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed