28 Март 2024

Вие сте тук

КЗК отново сезирана заради "Арайвалс Иди"

13.05.2015

Комисията за защита на потребителите /КЗП/ e сезирана, че сайтът на туроператора "АРАЙВАЛС-ИДИ" ООД все още е активен, въпреки че има изискване той да не работи във връзка с искането за производство по несъстоятелност на компанията. Случаят ще бъде разгледат като казус за прилагане на нелоялна практика от търговеца.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на блиц контрола в рамките на заседанието на парламентарната икономическа комисия.  Предстои среща със застрахователи, с Комисията за финансов надзор /КФН/ и Асоциацията на българските застрахователи за обсъждане на казуса и предотвратяването на бъдещи такива.


Министърът напомни, че на 29 април 2015 г. фирмата е подала молба до Софийския градски съд за отриване на производство по несъстоятелност. В молбата е посочено, че поради свръхзадлъжнялост на фирмата следва да бъде открито това производство с начална дата 28 април 2015 г. Туроператорът има договор за застраховка "отговорност на туроператора" с "Евроинс" АД на стойност 900 000 лева, валидна до 8 юли 2015 г.

 

Според Наредбата за условията и реда за сключване на договор за задължителна застраховка "отговорност на туроператора", застрахователят трябва да информира писмено министъра на туризма за настъпването на застрахователното събитие в срок не по-късен от един ден от узнаването му, както и за прекратяване на застрахователния договор в срок от три дни от датата на прекратяването му, напомни министърът. Тя добави, че нито туроператорът, нито застрахователят са спазили нормативните срокове, като е била изпратена електронна поща като спам. Не са били своевременно информирани и потребителите, които са купили туристически пакети от фирмата. Министерството е установило веднага контакт с Комисията за защита на потребителите и експерти на двете ведомства са проверили на място фирмата. Сезирана е и КФН относно преразглеждане на общите условия за договаряне на задължителната застраховка "отговорност на туроператора", за да може максимално да се защитят правата на потребителите.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed