25 Апр. 2024

Вие сте тук

КЗК наложи солени глоби на трима туроператори за картелно споразумение

06.03.2012

Близо 3 млн лв са санкциите за „Хорнит” , "Бългериан ВИП Травъл" и „Астрал Холидейз”



Близо 3 млн лв са санкциите, наложени на три туроператорски фирми, обвинени в картелно споразумение, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Санкцията е 48 480 лв.за „Хорнит” ООД, 47 280 лв. за „Бългериан ВИП Травъл” ООД и 2 818 800 лв. за „Астрал Холидейз” АД, уточниха от КЗК.

Според комисията трите компании са постигнали предварителна координация при изготвяне на ценовите си предложения, обхващащи както конкретните цени, които да послужат за изготвяне на офертата, така и определянето на общ сбор на ценовите предложения, който да служи като цел при изготвянето на офертите и да доведе до еднаквото им оценяване.

Според смисъла на Закона за защита на конкуренцията действията им представляват картелно споразумение и представляват тежко нарушение, тъй като водят до пълно предотвратяване на конкуренцията помежду им при участието в обществената поръчка. Ефектите от това поведение са преустановяване на ценовата конкуренция и ограничаване възможността на конкурентите да участват в изпълнението на обществената поръчка, посочва КЗК.



THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed