16 Апр. 2024

Вие сте тук

Кафето поскъпва заради суша в Бразилия

20.02.2014

Цените на кафето арабика скочиха с 15 процента за два дни, достигайки вчера най-високите си стойности от година и три месеца. Причината за поскъпването е сушата в Бразилия, предаде Франс прес.


След като във вторник отчете едногодишен максимум, вчера цената на кафето арабика нарасна до най-високо си равнище от края на октомври 2012 година и се продаваше за 161,50 цента либрата (0,46 килограма) при търговията в Ню Йорк.


Така арабиката поскъпна с 15% само за два дни. В началото на годината цената на този сорт кафе, чието качество се определя като по-високо в сравнение с робустата, скочи с 45%.


Но и робустата повиши цената си при търговията в Лондон, достигайки вчера 1925 долара за тон - най-високо равнище от шест месеца.
"Сушата в Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, продължава да безпокои играчите на пазара", поясниха експерти от Комерцбанк (Commerzbank).


Бразилия, която осигурява близо една трета от световния износ на кафе (основно сорт арабика), преживя най-сухия януари за последните 20 години, а слабите валежи в страната в края на миналата седмица не можаха да успокоят инвеститорите, отбелязва АФП.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed