25 Апр. 2024

Вие сте тук

Каталония въвежда туристическа такса от 1 ноември

12.10.2012

Около 300 млн евро ще са приходите на испанската провинция Каталония след въвеждането на две нови такси от 1 ноември т.г. Едната е туристическа такса, а другата е такса върху рецептите за медикаменти, съобщи информационата агенция на Каталония.

 

Новата такса ще се събира от всички туристи, които отсядат в хотели в испанскита провинция. Изключение правят децата до 16-годишна възраст и туристите, които пристигат тук по социални програми.  

 

Размерът варира между 0,5 и 2,5 евро, в зависимост от категорията на хотела и неговото разположение.

 

В петзвезден хотел в Барселона, както и в круизните кораби таксата ще е 2,5 евро за нощувка, в четиризвезден – 1,25 евро, а в хотелите от по-ниска категория – 0,75 евро.

 

В хотелите, разположени извън каталонската столица, таксата за петзвезден хотел а 2,5 евро, за четиризвезден – 1 евро, а в останалите – 0,50 евро за нощувка.

 

Важна подробност е, че туристите ще плащат новата такса, окачествена от агенцията като символична, само за 7 нощувки. След осмата те се освобождават от нея.

 

30% от събраните средства ще постъпват в общините, като за Барселона процентът е 50%. Те са предназначени за организиране на промоционални кампании на провинцията в страната и чужбина. Очакванията са новата такса да донесе в хазната 13 млн евро тази година и 60 млн евро през 2013 г.  

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed