28 Март 2024

Вие сте тук

Карнавалът в Кьолн - с безпрецедентни мерки за сигурност

05.02.2016

В Германия са арестувани трима алжирци – двама мъже и жена, които се подозират в подготовка на терористичен акт в центъра на Берлин, съобщиха световните медии. Предполагаемите места за нападение са Александърплац и Чекпойнт Чарли – места, изключително популярни сред туристите.

 

По данни на германските спецслужби задържаните са свързани с групировката „Ислямска държава“. Единият от тях е пристигнал в Германия като бежанец, живял е в лагер за имигранти и е поддържал връзка с ислямисти в други европейски държави.

 

Специалните служби са търсили потенциални терористи в няколко града, включително в Кьолн, където днес стартира прочутият фестивал, макар и при усилени мерки за безопасност.

 

Днес в Кьолн празнуват деня на жените, което означава, че представителките на слабия пол организират истински лов срещу костюмирани мъже с вратовръзки. Когато ги открият, те веднага срязват вратовръзката, но пък компенсират действието си с целувка.

 

Призивите на полицията да не се дегизират като пирати, щурмоваци на империята и да не носят предмети, които могат да бъдат приети като оръжие, са били напълно игнорирани. За сметка на това е имало огромен брой граждани, преоблечени като охранители, агенти на ФБР и полицаи – нещо като протест срещу новогодишните събития, когато полицията не успя да защити слабия пол от посегателства.

 

"Миналата година бяхме облечени като жирафи, но тази година решихме да опитаме нещо по-актуално – и след като в Кьолн най-актуална е темата за сигурността, решихме да защитим гражданите", коментират участници в събитията.

 

Около 2500 полицаи ще гарантират сигурността на участниците в карнавала – това е три пъти повече, отколкото през миналата година.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed