25 Апр. 2024

Вие сте тук

Карлсберг на загуба заради лоши резултати в Русия

09.05.2012

Датската пивоварна компания Карлсберг (Carlsberg) отчете днес нетна загуба от 76 милиона крони (13,3 милиона долара) за първото тримесечие при вял растеж на приходите, предаде Асошиейтед прес. Резултатът е повлиян донякъде от ситуацията на пазара в Русия.

Приходите за периода съвсем леко са се покачили до 12,9 милиарда крони (2,3 милиарда долара) спрямо 12,5 милиарда крони година по-рано. За периода януари - март 2011 година компанията бе на чиста печалба от 173 милиона крони.

Главният изпълнителен директор Йорген Бул Расмусен заяви, че резултатът отговаря на очакванията за едно "традиционно малко тримесечие".
По-високият акциз на ключовия за компанията руски пазар е довел до по-ниски запаси, отбелязва ДПА.

Карлсберг посочи, че продажбите на бира са били значителни в Северна и Западна Европа и силни в Азия, докато в Източна Европа е отчетен спад отчасти заради слабото запасяване в Русия, където запасите са натрупани преди увеличаването на акциза върху бирата.
Компанията обяви, че е очаквала такова развитие в Русия.

През тримесечието пазарният й дял в Русия е бил 37 процента, което е само леко повишение спрямо четвъртото тримесечие на 2011 година.
Расмусен, цитиран от АП, отбеляза, че тази година компанията ще подобри ефективността и ще се съсредоточи върху основните марки, сред които е Туборг (Tuborg), и ще разшири присъствието си на нови пазари с растеж като Китай.

Освен това по думите на директора предстоящото европейско първенство по футбол, на което компанията е спонсор, се възприема като възможност за увеличаване на продажбите, допълва ДПА.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed