02 Май 2024

Вие сте тук

Капитанът на Коста Конкордия набеждава кормчията за трагедията с лайнера

23.09.2013

Франческо Скетино, капитанът на претърпелия крушение лайнер Коста Конкордия, обвини кормчията на кораба, че е бил небрежен по време на ключова маневра, която е трябвало да избегне сблъсъка на плавателния съд със скален риф край италианския остров Джилио, предаде Асошиейтед прес.


В катастрофата през януари миналата година загинаха 32 души.


Единственият обвинен за трагедията е Скетино. Той се надява, че съдията по делото ще уважи и даде ход на искането му за инспекция на отломките на луксозния лайнер, който беше изправен миналата седмица при зрелищна операция.


Според Скетино ако кормчията не е бил допуснал грешка при маневрата, до катастрофа е нямало да се стигне. Капитанът подчерта, че лично той е наредил бързо извършване на завой наляво, за да се избегне сблъсъкът на кораба с подводната скала, но подчиненият му реагирал бавно.


Капитанът е обвиняван в непредумишленото убийство на 32 пасажери, в изоставяне на кораба преди неговите 4200 пътници и екипаж да бъдат евакуирани безопасно.


Скетино твърди, че се е превърнал в изкупителната жертва на трагедията.


Според разследващите трагедията, между капитана и кормчията, който е роден в Индонезия, е възникнал езиков проблем, който е изиграл роля за лошо изпълнената маневра. Кормчията Якоб Рушли Бин постигна извънсъдебно споразумение и беше осъден на година и осем месеца затвор, след като се съгласи да признае вината си.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed