29 Март 2024

Вие сте тук

Калфин: Българите, които работят в чужбина са резерв за туризма

16.04.2016

Трайното решение на проблема с кадрите за туристическия сектор е да се задържат тук българите, които отиват всяко лято да работят зад граница. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин във Варна .


Всяка година около 80 хиляди българи заминават за чужбина, за да работят сезонно, предимно в туризма и селското стопанство, каза той. Никой не се оплаква от тяхната квалификация, а тук вечно търсим подготвени кадри за лятото, допълни министърът. Според него точно това е резервът за българския туризъм, а не да се търси спасение чрез назначаване на чужденци от страни извън ЕС.


Туристическият сектор има огромна нужда от изпълнителски кадри, а не от ръководни, допълни вицепремиерът. По думите му в това отношение може да помогне много професионалното образование. Той изрази надежда, че догодина, когато започне дуалното обучение, ще бъде въведено такова и за туризма.


Министър Калфин допълни, че през лятото контролът за спазването на трудовото законодателство в сектора ще бъде много сериозен. Той призова работещите в сектора, ако имат оплаквания, да подават сигнали веднага, а не след приключването на сезона.


Според него в туризма не е необходимо въвеждането на еднодневни договори.  По-добрият вариант е въвеждането на временни договори, като се търси вариант те да дават възможност за регистрация в бюрата по труда, смята Калфин.


9,9% е била безработицата в страната през първото тримесечие. По думите на вицепремиера това е с 1,2% по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Младежката безработица през първото тримесечие остава висока - малко над 20%.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed