19 Апр. 2024

Вие сте тук

Калифорнийско "шампанско" ще се сервира на инаугурацията на Обама

14.01.2013

                     Французите са подразнени от некоректното използване на термина

 

Плановете да се сервира калифорнийско, а не френско шампанско по време на банкета след инаугурацията на Обама, могат да причинят пукнатина във френско-американските отношения,  съобщи Франс прес.



Шампанско е термин, запазен за пенливите вина, произведени само в областта Шампан във Франция и не могат да се използват да вина от тази категория, произведени в други региони.

 

В официалното меню, публикувано от организаторите, фигурират омар на пара, бизонско месо на грил, ябълков пай и калифорнийско шампанско „Корбел“ специална селекция.  

 

Шампанското идва само от областта Шампан, коментира Сам Хайтнер, директор на американското бюро по шампанско, цитиран от АФП. Името може да изглежда незначителен въпрос, но за европейците  се стремят да защитят имената на регионални и традиционни храни с произход от определени региони, коментира реакцията Лос Анджелис Таймс и дава за пример френското шампанско и сиренето пармезан, произведено в Парма.

 

През 2006 г. САЩ и ЕС подписаха документ, според който американските производители на пенливи вина не могат да използват думата „шампанско“ на етикетите на бутилките. Законът обаче няма обратна сила, затова за вина, произведени преди тази година, американските производители продължават да използват термина „шампанско“.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed