18 Май 2024

Вие сте тук

Как една туристическа дестинация остава на върха години наред

14.06.2012

 

 

Снимки: Normandie Tourisme, Veolia Transport Mont St Michel 


 

 

От години Франция е туристическа дестинация №1 в света. Посещавана е заради паметниците си, живата култура, неповторимата атмосфера на големи и малки градове, кулинарните й традиции, виното и прекрасната природа. Французите са късметлии. Но дали само късметът е достатъчен да водят класацията на най-посещавана дестинация от години ? Като отговор може да се даде един пример.


Мон Сен Мишел (Mont Saint Michel ) е второто по посещаемост място във Франция след Париж. То привлича всяка година

 

Над 2,5 милиона туристи от цял свят.

Абатството, построено върху скала в морето, привлича от векове посетители. Най-напред те са били поклонници, а сега са туристи. Мон Сен Мишел има ореола на свещено място и магията на природната красота, съчетана с човешкото дръзновение. Величественият му силует сякаш израства от водата и пясъка на големия залив, носещ същото име. Архитектурен шедьовър, построен на фона на океана върху малък скалист остров. Гледката дава усещането за мощ, свобода, безкрайност и красота.Тук природата наистина показва своята мощ с едни от най-силните в света приливи. Разликата в морското ниво е цели 14 метра! В миналото приливната вода е пристигала със скоростта на галопиращ кон. С времето, в резултат на човешката намеса в огромния залив с площ от 400 000 декара се е натрупал пясък и прочутите приливи са започнали да губят от моща си.

 

За да не се загуби чара на мястото и за да остане за поколенията абатството-остров, включено два пъти в списъка на ЮНЕСКО като част от световното наследство, френската държава и нормандската и бретонската общностни съвместно са предприели мерки, които са част от един десетгодишен план. Проучванията са започнали през 1995 година, реализацията през 2005, а краят е предвиден за 2015 година. Целта е много амбициозна – да се възстанови в дълбочина пейзажа, който е рамка и фон на едно от величествените творения на човека, да се възстанови прекрасната хармония между човек и природа, заложена от създателите на абатството. В течение на вековете в резултат на човешката дейност отлагането на пясък и речни наноси се е ускорило.

Изграждането на дигата с пътя и баража са накрали морето да започне да се отдръпва. Вече петдесет години 150 декаровият паркинг в подножието на укрепленията загрозява пейзажа. Хората със сигурност са нанесли щети на това място с богата природна среда. Днес те трябва да се поправят и то , като се използва силата на природата, за да може това световно наследство да стигне и до следващите поколения. Учените са установили, че ако да 2040 година не се предприемат мерки, Мон Сен Мишел ще бъде заобиколен от солена земя. Решението е да се върне моща на приливите. За целта е построен нов бараж, влязъл в експлоатация през 2009 година, който използва силата на смесената вода от приливите и от река Куезнон. Коритото на реката, която се влива в залива, е издълбано, за да се увеличи силата на течението й и да се избегне затлачване и трупане на наноси.

 

Вече се виждат резултатите.

Те се следят от научния екип, който работи по проекта. В рамките на плана е и връщането на природата на 150 декаровия паркинг, изграден в основата на хълма, а също така и премахване на дигата, по която минава пътят, свързващ острова със сушата. Вече 130 години тя възпрепятства нормалното движение на приливите. Благодарение на тези мерки отлаганията няма вече да се натрупват до брега и в близост до острова и той отново ще възвърне морския си вид. Първите стъпки са направени.

 

След изграждането на новия бараж следва промяна в достъпа до Мон Сен Мишел. В тази насока се работи от 2010 година и тази година вече туристите ще видят промените. Изцяло промененият подход към острова - пейзажен паркинг, сгради за посрещане и обслужване. Новият паркинг вече е изграден на сушата и от тази година на посетителите се предоставят няколко възможности за достигане до острова: с шатъла Le Passeur, с минибуса La Montoise, с шатъла Pontorson-Le Mont или с конския автобус La Maringote. Това , което обединява тези толкова различни превозни средства, е техният дизайн, създаден така, че те да се слеят напълно с пейзажа на залива. Всичките са с много изчистени линии, ненатрапчиви, почти прозрачни. Несъмнено най-интересен е конският автобус La Maringote. Той е съвременна версия на традиционния транспорт, използван в миналото от поклониците, които са идвали на това свещено място. Разработката е направена от екип, в който са участвали специалисти по конете, ветиринари и производители на транспортни средства. Резултатът е превозно средство с конски впряг, направен изключително ергономично за конете и удобно за пътниците, които са разположени на два етажа. Откритият втори етаж дава възможност за панорамна гледка към залива по време на пътуването. Ла Маренгот е много маневрена и много лека. Конструкцията й е от алуминий, което намалява теглото й и улеснява работата на конете. Долната част е облицована с дърво – материал, който прави връзката между традиции и съвременост. Постигнато е и 100% опазване на околната среда  поради използването на „чисто гориво”. Това е възможно най-екологичното превозно средство. Развитието на този вид транспорт спомага и за възстановяването на старите местни породи впрегатни коне: Cobs Normands, Postiers Bretons, Percherons. Това е от полза и за поминъка в района. Ла Маренгот може да побере до 50 пътника и е теглена само от 2 коня.

 

Норбер Кулон , професионалист в отглеждането на впрегатни коне е изследвал в детайли „ работната среда” на конете. В работата си е бил подкрепен от екип специалисти по конете и ветеринарни лекари. Направени са стотици опити за да се стигне до впряг, при който усилията извършвани от конете са при пълно спазване на нормите за тяхното здраве и сигурност. Помислено е за всичко. За да се намали началното усилие, се използва инерцията на превозното средство. В началото пътят е с изкуствен наклон, за да се избегне голямото първоначално натоварване и да се постигне инерция. Като резултат средното натоварнане на конете по време на за тегленето е само 45 кг. Помислено е и за всеки един детайл от впряга – да е максимално олекотен и удобен. Животните от традиционните раси впрегатни коне се отличават с изключително спокойствие и търпеливост. Тези  качества допринасят за удобството и спокойството на пътниците.

 

Домът на конете от конския трамвай на Мон Сен Мишел е една ферма, специализирана в отглеждането на впрегатни коне. Там те намират чудесни условия за почивка след краткия си тричасов работен ден. За да са и в добра психическа форма, във впряга винаги се слагат едни и същи коне. Така те свикват един с друг и чувстват сигурност и спокойствие.

 

Какви са следващите стъпки

до приключване на плана за възстановяване на залива и възвръщане на автентичния вид на Мон Сен Мишел ? През 2014 година ще влезе в експлоатация мостът, предназначен за пешеходци и шатъли. Той ще се използва и за логистиката, но в по-ненаторените периоди. Операцията ще завърши през 2015 година с разрушаването на дигата-път, изграден през 1879 година.Очаква се, че след това за няколко години природата ще навлезе напълно в правата си и туристите ще видят Мон Сен Мишел такъв, какъвто е бил първоначално. С това се гарантира, че той ще достигне и до следващите поколения и разбира се, че туристите ще продължат да идват и да се възхищават на природата и на човешкия гений. Броят им със сигурност няма да намалее, вероятно ще се увеличи и Франция ще продължи да е все така сред най-желаните дестинации. Хубаво е , че французите имат късмет с историята , традициите и природата си, но още по-хубаво е, че ги оценяват и се грижат за тях.


Как една туристическа дестинация остава за дълго на върха? Отговорът е ясен.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed