20 Апр. 2024

Вие сте тук

Как да получите по-добро място в самолета

04.06.2013

Аз съм жена на 57 и нямам никакъв шанс да получа ъпгрейд  в самолета. Това поне твърдят резултати от проучване на Skyscanner, според което най-добри са шансовете за ъпргейд при...

 

Стоп! Първо, нека да се разберем що е ъпгрейд. Тази хубава дума, която досега никой не е успял да преведе на приличен български, означава да получиш нещо по-добро, след като си платил  по-малко. Например, вместо платената от теб стая с гледка към задния двор и миризми от кухнята изненадващо да ти предложат панорамна гледка към морето срещу доплащане от някакви жълти стотинки. Или да се окажеш в просторен апартамент, след като си резервирал единична стая (пак срещу малко доплащане). Или пък, вместо да си затиснат между няколко души в самолета в средната редичка изведнъж да се озовеш в бизнес класа... А защо не и в първа?

 

Вариантите за ъпгрейд са многобройни и най-често зависят от това доколко е пълен хотелът или самолетът и от желанието и възможностите ви за доплащане. Зависят и от това дали персоналът е обучен и мотивиран да ви предложи подобна екстра.

 

Е, сега можем да се върнем към ъпгрейда в самолета. Припомням, не се класирам за него по никакъв начин, но пък това не означава, че вие не можете да се пробвате. Проучването на Skyscanner е установило, че две трети от членовете на екипажите на самолетите са склонни да предоставят такава възможност, при това - без допълнително заплащане. Проучването е извършено сред над 700 екипажа на самолети, така че е напълно представително.

 

Най-големи са шансовете ви, ако сте мъж около 30 г., пътувате сам и по работа, показват данни на проучването (Не, че не бих се сетила, че близо 60-годишна дама има значително по-малко шансове пред стюардесата, отколкото млад и явно заможен  хубавец, пътуващ без придружителка).

 

За дамите на моята възраст има малко утешение: още по-малки са шансовете на представителките  от женски пол и на възраст около 20, особено ако са облечени предизвикателно.  Можете да се сбогувате с шанса да получите безплатно питие в първа класа, ако сте част от млада дамска компания.  

 

Все пак, ето няколко съвета, които могат да повишат вероятността да получите ъпгрейд.

 

Пътниците без компания, както и онези, които се държат като редовно пътуващи, имат значително повече шансове да получат по-добро място, стига да има свободни. Това признават почти три четвърти от стюадресите. Около две трети от тях твърдят, че биха предложили подобна възможност на човек със счупен крайник. Ако демонстрирате, че сте често пътуващ пътник и имате някакво нараняване, шансовете ви да избегнете неудобстватана икономичната класа също значително нарастват.

 

Случва се пътниците да получават подобна възможност дори без да са си отворили устата. Други успяват да измолят подобна привилегия, като се престорят на болни или (6%) или наранени (7%), заявят, че са младоженци (14%) или пък се отрекат от половинката си и заявят, че пътуват сами.  

 

Това е класацията на причините, които ще повишат шансовете ви да се окажете в бизнес класа на цената на икономична:

  1. Дръжте се учтиво и приятелски – 82%
  2. Включете се в схемата за често пътуващи пътници на авиокомпанията – 80%
  3. Пътувайте сами – 72%
  4. Споменете, че сте си навехнали глезена – 65%
  5. Облечете се елегантно, това ще повиши шансовете ви пред 59% от стюардесите.
  6. Споделете, че сте на меден месец – 58%
  7. Сприятелете се с хора, които пътуват в по-висока класа – 55%
  8. Пътувайте извън сезона – 47%
  9. Разкажете история, която ще спелечи симпатията на екипажа – 37%
  10. Изглеждайте по най-добрия начин – 31%

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed