19 Апр. 2024

Вие сте тук

Как да изкараме по-евтино в Париж

08.08.2012

Въпросът как да съчетаем пътуването до мечтана дестинация с разумното харчене на семейния бюджет е твърде актуален във време на икономическа криза. Рецепта как да изкараме една евтина почивка в Париж предлага DPA. Въпреки че за средностатистическия турист цените на храните и напитките във френската столица често са шокиращи, а входните такси в музеите и много от забележителностите понякога - направо ужасяващи, една икономична екскурзия е напълно възможно.

 

Като за начало, ще видим безплатно портрета на Мона Лиза в Лувъра и ще изпием кафе само за едно евро. Как? Трябва само малко планиране и да мислите като местните, съветва агенцията.

 

Цената на чаша кафе около основните туристически атракции като Айфеловата кула, Лувъра или Нотр Дам може да достигне четири евро, особено ако седнете на маса, обслужвана от сервитьор. Напитката ще струва още по-скъпо, ако решите да се настаните на масичките отвъд, подредени така, че посетителите на заведението да наблюдават разхождащите се по улицата. Съвсем различна ще е цената, ако решите да седнете на бара и поръчате кафето на бармата, а не на сервитьор.

 

Съществуват и многобройни пътеводители, където гостите на града могат да намерят местата, където ще им сервират по-евтино вино. Има и специален с адресите на 70 места в града, където можете да си купите кафе от бара за не повече от едно евро.

При хубаво време пейките по улиците и парковете също са добра алтернатива. Човек може да си купи кафе в картонена чашка и да си го изпие на спокойствие на някоя от тях. Тази алтернатива обаче не съществува за онези, които искат да изпият бира или по-силна напитка.

Ако имат късмет, някой парижанин строго ще ги предупреди, че пиенето на алкохолни напитки на обществени места е забранено, а ако нямат – ще платят солена глоба на някой полицай.

 

Стигнахме и до музеите. Макар че входът в Лувъра или центъра Помпиду обикновено надхвърлят 10 евро, при влизането на сайтовете на двете културни институции внимателният читател ще открие часове, в които билетът струва наполовина. А първата неделя от месеца входът за всички постоянни експозиции в държавните музеи и галерии в Париж е безплатен. Изключение правят частните галерии и музеи като музея Мармотен, събрал повечето платна на Клод Моне. Тук правилата за държавните културни институции не важат и обикновено не важат намаленията за определени категории хора.

 

Поглед към града от Айфеловата кула или кулата Монпарнас струва над 10 евро, но същата гледка можете да видите безплатно, ако изкачите стъпалата на базиликата Сакре кьор в Монмартър.

 

Въпреки че вечеря на Айфеловата кула като правило струва доста скъпо, и тук може да има изключения. Достатъчно е да се влезе на сайта, където се предлагат големи отстъпки за определени дати и часове. Добра идея е и да се погледне в системата за резервации La Fourchette, където лесно може да бъде намерена информация за специални цени и менюта. Системата е отчела над 8 милиона резервации, а предложенията са подредени в категории като цена, местоположение и кухня.

 

Дори луксозните ресторанти предлагат специални менюта и понякога се предлагат намаления до 50%. По време на специалната седмица на ресторантите в Париж, около 100 заведения със звезди „Мишлен“ предлагат на посетителите дегустационно меню с изискани ястия на цена между 20 и 30 евро. Така хората, които не биха имали възможност да платят вечеря, чиято цена надхвърля 100 евро на човек, също могат да се догоснат до високата кулинария и да опитат от ястията на прочути шеф-готвачи.

 

Най-големи икономии можете да направите, когато резервирате нощувки. Хотелите са пословично скъпи в Париж, но и тук има възможности. Туристите могат да се възползват от засилващата се тенденция парижани да дават под наем апартаментите си, когато отиват на почивка.

 

По-младите пътешественици могат да използват един от трите хостела, управлявани от обществената организация MIJE. Тез са в централния квартал Маре в стари къщи, които някога са били собственост на аристократи.

 

Купонясването в Париж също е скъп начин за запълване на времето, но също толкова забавни и доста по-евтини са купоните след работа в средата на седмица. "Куин" - бивш гей клуб на Шанз-е-Лизе - събира такса само 5 евро в четвъртък вечер, а във входната такса от 20 евро на клуб "Мадам" са включени шампанско, салата, а понякога и парче пица. Офертата важи до 9 часа, след което музиката се намалява, светлините се заглушават, а цената на чаша шампанско скача до 17 евро.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed