18 Окт. 2018

Вие сте тук

Какво не трябва да правим в Италия

18.03.2013

Всеки знае, че в Италия ще може да се наслади на местната кухня, на невероятната култура и изкуство, великолепната култура и изключителните вина. Но знаем ли какво не бива да правим в Италия?

 

Ако отговорът е отрицателен, можем да си помогнем, като разлистим пътеводителя Fodor's. Точно той представя списък на нещата, които туристите не се препоръчва да правят в Италия.  

 

На първо място трябва да се помни, че във Ватикана не бива да се явяваме с неподходящо облекло. Дори навън да е адска жега, голите рамене и крака ще ви попречат да влезете в малката държава. Правилото се спазва желязно и няма да можете да влезете в катедралата Свети Петър, ако не сте подходящо облечени.

 

Онези, които пътуват със собствен автомобил, не бива да забравят правилата за паркиране.  Синята лента на асфалта означава, че паркирането се заплаща, а жълтата – че мястото е за автомобили на инвадили. Можете да паркирате само в места, оградени с бяла линия – там паркирането е безплатно.

 

Бъдете готови за изненади.  Може да се окаже, че плановете ви ще се объркат – например, да откриете, че музеят, който искате да посетите, е затворен, макар че според графика трябва да работи... Все пак сме в Италия, така че приемете лежерния подход на местните жители, не си късайте нервите и не вдигайте скандал, съветват от пътеводителя.

 

Бъдете особено внимателни в туристическите места. Преди да си поръчате определена услуга, внимателно проучете колко ще ви струва. Ако сте във Венеция, например, не се въодушевявайте от предлаганата разходка с гондола. Услугите на гондолиера никак не са евтини и за една такава разходка туристът ще трябва да бръкне дълбоко в джобовете си и да плати за нея над 100 евро. Вместо това изберете разходка с корабче, която ще е не по-малко интересна, но значително по-евтина.

 

Докато пътувате из Италия, не избирайте най-краткия път на картата. Според пътеводителя Google Maps може са ви подлъже и да ви закара до места, от които след това трудно ще намерите път. По-сигурно е да използвате магистралите.  

 

Добре е туристите да помнят, че всеки регион и град се славят със собствените си ястия и рецепти. Затова, когато сте в Неапол, не си поръчвайте спагети болонезе или пък сос песто в Тренто. Собственикът на заведението може да го сметне за обида, пък и най-вероятно това ястие ще липсва в менюто.

 

Пътеводителят съветва да се придържаме към гастрономичните традиции на Италия и да не искаме да ни сервират пармезан, за да си поръсим с него специалитета с морски дарове или пък да режем с нож спагетите.

 

Навсякъде оценявайте качеството на услугите. Съвсем не е задължително навсякъде да оставяте бакшиш. Ако не сте доволни от услугата, просто го пропуснете. Така от една страна няма да поощрявате лошия сервиз, а от друга – няма да дадете основание на местните жители да ви помислят за глупак, който или нищо не разбира, или не си знае парите.

 

Fodor's съветва туристите да не включват в маршрута си посещение на Рим, ако останалите градове се намират далече от вечния град. В крайна сметка, исторически и културни паметници има навсякъде, а в Рим ще откриете най-вече огромни опашки. Парите, които ще си спестите, можете да похарчите за една хубава вечеря с вино.

 

Последният съвет на пътеводителя е да научите няколко думи и израза на италиански или пък да си вземете разговорник. Според авторите му познанията на чужди езици в Италия са далеч от желаното в провинцията, затова е излишно да използвате английски, когато общувате с местните жители. Щом се отдалечите от туристическите центрове, няма да може да се разберете с хората, ако не знаете поне няколко думи и израза на италиански. Освен това италианците, които живеят извън туристическите центрове, не обичат да си общуват на английски, уточнява изданието.

 

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed