25 Апр. 2024

Вие сте тук

Какво да правим на летището

15.05.2015

 

Когато пътуваме на далечни разстояния, често се налага да прекараме дълго време по летищата между два полета. Два, три, пет и дори повече часа престой на непознато летище могат да се окажат мъчително изпитание, но могат и да се превърнат в нещо забавно или полезно. Просто защото летищата вече не са онова, което бяха. Кина, библиотеки, места за релакс или спорт, за усамотение или за социални контакти – всеки може да избере онова, което го привлича най-много. И всичко това, дори ако пътува с икономична класа.

 

 

 

 

Да поспортуваме

 

 

От известно време пътниците, които очакват полета си на международното летище Франц Йозеф Щраус в Мюнхен, могат безплатно да практикуват сърфинг в басейн с изкуствени вълни. Пак тук могат да поиграят мини-голф или пък да покарат колело в района на летището, което ще им бъде предоставено безплатно.

 

 

Хайде на дегустация!

 

 

Летището не изглежда най-подходящо място за дегустации, но защо да не запълним времето си именно по този начин? За хората, които предпочитат храните и напитките пред спортните развлечения, също има добри предолжения. На летището в Мюнхен например, има собствена пивоварна, където пътниците могат да дегустират истинска баварска бира.

 

На летище Хийтроу майстор-шефове оранизиратдегустации. Пак тук двама популярни кулинарни критици и известни шеф-готвачи във Великобритания са назначени като дегустатори, които опитват храните и напитките, които се сервират в заведенията на летището и могат да препоръчат на пътниците къде и какво да похапнат. Или пък обратно, да ги разубедят да посетят едно или друго заведение…

 

В Торонто известни готвачи опровергават мнението, че храната, която можете да си поръчате на летището, е най-отвратителното нещо. Тук се предлагат както стрийт фуд, така и ястия от високата кухня, при това хората може да не се отдалечават много от изхода към самолета и да не се тревожат, че могат да го изпуснат, защото буквално на всеки гейт има най-разнообразни предложения.

 

Само преди месец след мащабна реконструкция на летище Франкфурт на Майн отвори врати ресторантска зона, където всеки може да намери храна, която най-добре отговаря на вкусовете и предпочитанията му.

 

 

Потопете се в света на изкуството

 

На летище Шипхол в Амстердам пътниците могат да се запознаят с културата и изкуството на Холандия, без дори да го напускат. Тук се намира филиалът на държавния музей  Рейксмюсеум и библиотека, в която пътниците могат да четат, да слушат музика или да играят компютърни игри. А на летище Мюнхен функционира музей на авиацията със стари самолети, който привлича вниманието и на деца, и на възрастни.

 

 

 

Йога, релакс, молитва

Залите за молитва вече не са нещо непознато на световните летища. На някои те са свързани с определена религия, докато на други са подходящи за всички религиозни деноминации.

 

На летището в Брюксел са създали специали помещения за медитация.

 

А на летище Абу Даби пък има специални фотьоли-капсули, които могат да се затворят с капак и да изолират пътника от външния свят. Приличат на мидени черупки, които могат да се превърнат лесно в легло. Вътре капсулата разполага с интернет, сензорен моитор и контакти, а чистата възглавница,ът и завивката са част от задължителната екипировка на всяка от тях.

 

 

Домашни любимци

Ако повечето летища се грижат за удобството на пътниците,  на летището в Маями  са помислили и за техните домашни любимци. За тях е отредена специална зона, наречена „парк за кучета“. Тук те могат да тичат, да си играят и да извършат физиологичните си нужди.

 

 

Технологична пауза

През последните години всеки пътник носи със себе си по няколко устройства, които трябва от време на време да бъдат заредени. Точно това е и най-големият проблем по време на дългите полети - на повечето места, но не и в Хонконг, където има специално място за презареждане на батерии от всякакъв вид: мобилни телефони, лаптопи, компютри, без значение от вида и датата на производство.

 

 

Изпрати картичка

              

 

На летище Брюксел можем да си спомним старите навици и да ги възкресим. Макар че отдавна вече не изпращаме на близките и приятелите си картички от местата, които посещаваме, тук има пощенска станция, от която да си ги купите и да възстановите старата традиция. Подобни услуги можете да намерите също в Цюрих, Париж, Амстердам, Мюнхен.

ага на човек да релаксира, напомняйки финландската природа – етествените материали дърво и камък са основни в интериора, а звуците напомнят шумоле

 

 

Летище и природа

 

 

 

Преди около година на летище Helsinki Vantaa Airport се появи пространство за почивка, наречено  Kainuu. Тук всичко помнето на листа и пеенето на птици.

 

На летище Брюксел любителите на природата могат да наблюдават нещо неочаквано: „хотел за диви пчели“ ще им покаже отблизо как живеят тези работливи насекоми. Стига пътниците да се осмелят да надникнат, разбира се.

На летището в Амстердам пък има истинска Къща на лалетата - място, където любителите на цветя могат да се сдобият с ценни луковици на холандски хибриди.

 

Летище Цюрих се намира на територията на природен резерват. Повече от 880-те хектара, които той заема, не са достъпни за хората, а са място за живеете на лисици, зайци, бобри и други животни. Останалите 100 ха могат да се използват от пътниците за велосипедни и пешеходни разходки, за наблюдение наизлитащите и приземяващите се самолети или просто да се полюбуват на гледката на Алпите.

 

 

Още една дестинация

Докато чакате полета си, можете да се запознаете с нова дестинация. На летище Ататюрк в Истанбул например предлагат на пътниците с по-дълъг престой да изберат екскурзия, която ще им помогне да се потопят в света на Ориента и ще представи някои от най-интересните забележителности на града.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed