02 Май 2024

Вие сте тук

Кайсията - слънчевият плод

08.08.2012

 Над 4 хил т повече е реколтата тази година

 

С над четири хиляди тона по-висока е реколтата от кайсии тази година в сравнение с 2011 г., показват данни на Министерството на земеделието и храните. Произведени са 16 118 тона при 11 900 т през миналата година. Най-високи са добивите в област Бургас - 633 кг./дка, следват областите Силистра – 556кг./дка, Добрич - 498 кг./дка, Варна - 460 кг./дка, Разград - 442 кг./дка, Благоевград – 426 кг./дка.



Към момента площите с кайсии в страната възлизат на 31 247 дка, което е с 6,6% повече от миналогодишните. През миналата година са засадени още 1882 дка с кайсии, но на реколтата от тях ще се радваме след няколко години.

 

 

Сортове в България

Сезонът на кайсиите е от май до август. През зимата те се внасят от Южна Америка. Силистренска компотна, Кишиневска ранна, Мъркулещи, Роксана, Ърли ориндж, Модесто, Делмаст, Унгарска кайсия са най-разпространените сортове в България.

 

Най-рано узряват кайсиите от сорта „Кишиневска ранна“, казват агроексперти. Скоро след тях в началото на юли узрява Ърли ориндж – американски сорт, популярен и у нас. Сред най-вкусните и красивите са кайсиите от стария италиански сорт Умберто и Роксана. Отскоро у нас се среща и екзотичната азиатска „смокинова“ кайсия, наречена така заради формата на плода, наподобяващ смокиня.

 

В света

 

По данни на ФАО продукцията от кайсии в света е възлиза на около 3,8 млн. тона годишно. Лидер в производството на кайсии през последните години е Турция следвана от Иран, Пакистан и Узбекистан.

В Европа на първо място по производство на кайсии е Италия, следвана от Испания и Франция.



Как да изберем

При избора на кайсии трябва да се търсят плодове с наситен портокалов цвят, като се избягват тези, които са бледи и жълто. Кайсиите трябва също така да са леко омекнали. За да бъдат най- добри антиоксиданти, трябва да се избират напълно узрели плодове.

 

Полезни съставки

Кайсиите съдържат фитохимикали, наречени каротеноиди - съединения, които придават червени, оранжеви и жълти цветове на плодовете и зеленчуците. Мощният антиоксидант ликопене един от каротеноидите, които се съдържат в кайсиите. Една кайсия съдържа 16, 8 калории, 0, 49 гр. протеини и никакъв холестерол.

 

Всъщност, те са лидер по съдържание на бетакаротин сред плодовете. Високата концентрация на бета-каротин и ликопен в кайсиите ги прави иключително важна за здравето на сърцето храна. Те предпазват LDL холестерола от окисляване, което може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания. Каротиноидите и ликопенът значително намаляват и риска от развитие на рак на простатата.

 

 

Те са отличен източник на витамин А, витамин С, фибри и калий. Само 150-200 гр. от тях могат да ни осигурят необходимата дневна доза от витамин А.

 

От минералните вещества кайсиите са най-богати на калий - 300 мг в пресните плодове и неколкократно повече в сушените (около 1.5 гр.). Затова се препоръчват на хора със сърдечно-съдови заболявания. Съдържат още магнезий, който противодейства на стреса и подобрява настроението и работата на мозъка, калций за здрави кости и желязо, което подсилва защитните сили на организма.

 

Кайсиите съдържат също витамин А, който спомага за добро зрение. Витамин А е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и увреждането на клетките и тъканите. Свободните радикалимогат да наранят очните лещи.

 

Кайсиите са и добър източник на фибри, които спомагат за подобряване процеса на храносмилане.

 

Една от най-ценните вещества в кайсията е пектинът. Той е причина плодовете не само да се приготвят на вкусен мармалад (пектина е желиращо вещество), но и да се използват за детоксикация, тъй като извежда вредните вещества от организма. Приготвени на сок, са чудесно средство за подобряване на чревната микрофлора, а в сушен вид са витаминна бомба за зимата.

 

Внимание!

Сушените кайсии, които се произвеждат с търговска цел е възможно да са третирани със серен диоксид. Те се третират със сяра, за да се удължи техният срок на годност, тъй като тя е своеобразен консервант, който предотвратява окисляването и изсветляването на цветовете. Сярата може да предизвика остри реакции при хора, страдащи от астма.







Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed