23 Апр. 2024

Вие сте тук

Каварна открива морски линии за туристите

19.03.2015

Туристите скоро ще могат да пътуват  с корабче  от Каварна до историческия нос Калиакра, до местността "Дълбока" и до Балчик. Това сепредвижда в подготвения в рамките на международния проект "SEEMORE" план за устойчива градска мобилност, който бе представен в общината днес. Инициативата, в която са включени Балеарските острови /Испания/, Мадейра /Португалия/, Форли-Чезена /Италия/, Лимасол /Кипър/ и други туристически региони в Европа, се финансира от Европейската комисия.

                                                                                                        
Каварна е първата община в България, която разполага с такъв планов документ за развитието на транспорта като ресурсно ефективен отрасъл, съобщи ръководителят на проекта от българска страна доцент Лучия Илиева. До 2020 година ще бъде изградена и велоалея от морския град до Калиакра, ще бъдат закупени велорикши и електрически велосипеди, които ще бъдат предлагани в туристически пакети. Планът предвижда да се продават и по-евтини комбинирани билети за посещения на исторически забележителности и културни събития, ако туристите използват за достъпа си до тях не лични автомобили, а обществен транспорт. За да бъдат намалени нивата на шум и замърсяване, в Каварна ще бъде ограничен и транзитният трафик от международния път Е-87.


Проектът "SEEMORE" поощрява туристите под мотото "Пътувай умно" да използват по дестинацията Черноморска Добруджа повече зелени маршрути. В хотели в черноморския комплекс "Албена" и други ваканционни селища са разпространени 2500 информационни пакета и 50 000 картички, които популяризират възможностите за екологично придвижване, каза ръководителят на проекта.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed