16 Апр. 2024

Вие сте тук

Йовковите места - включени в туристически маршрут

23.10.2013

Мелницата в село Изворово, където се развива действието на Йовковата драма "Албена", ще стане част от културен маршрут, съобщиха от кметската управа в Генерал Тошево. Общината вече е собственик имота, реституиран през 90-те години на миналия век.

Имотът, който се простира на 397 кв.м разгърната застроена площ и прилежащият му двор от 4 120 кв.м, ще даде възможност да се създаде един завършен туристически продукт. Маршрутът ще започва от Историческия музей – Генерал Тошево, ще включва музейната сбирка, посветена на Дора Габе в с. Дъбовик и  Йовковите места – Филиповата кръчма и Стария хамбар, училището, където писателят е практикувал в с. Красен, музея и мелницата. Проектът ще се реализира чрез публично-частно партньорство. Близкият черноморски комплекс, който носи името на Йовковата героиня, ще участва в подготовката на проекта, казаха от общината.


Мелницата в село Изворово била една от най-модерните за времето си, а грохотът й оглася цялата околност. Йовков учителства в Изворово в навечерието на Балканската война и открива прототипове на своите герои сред местните селяни. За вдъхновението, породило "Албена", класикът на българската литература пише в бележка в списание "Българска реч" през 1930 година: "Около това село имаше десетина вятърни мелници, които започваха да отпущат крилете си и да замират една след друга, защото между двете махали на селото вече димеше комина на една парна мелница. Аз често ходех в тази мелница, защото там винаги имаше какво да се види - събираха се разни хора, ставаха разни случки. Тук един ден стана и едно убийство, подобно на онова, което се описва в разказа и пиесата... Ето къде се породи първата мисъл за "Албена".


В маршрута от емблематични Йовкови места вече е включена възстановената Филипова кръчма в близкото село Красен, където писателят също е творил, припомнят от кметската управа в Генерал Тошево. Туристите могат да разгледат и музейната експозиция в някогашната селска прогимназия, на която Йовков е бил директор.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed