24 Апр. 2024

Вие сте тук

И летища в Гермация затвориха заради исландския вулкан

25.05.2011

След Шотландия и Северна Ирландия и  някои летища в Германия затвориха заради облака вулканична пепел от исландския вулкан Гримсвьотн, предаде ДПА. Вече са затворени летищата в Бремен и Хамбург са затворени заради, но  може да бъде затворено и летището в Берлин, съобщи Ройтерс.

Решението за затваряне на тези летища е взето след предупреждението на метеоролозите, че концентрацията на вулканичната пепел във въздуха в някои райони над Северна Германия ще се приближи до стойности, при които може да възникне заплаха за сигурността на полетите, съобщиха от германската служба, Де Еф Ес, която отговаря за сигурността на въздухоплаването.

Летището в Хановер е на границата на зоната със замърсен въздух, но засега няма яснота дали и то ще бъде затворено.

Европейската служба Евроконтрол съобщи, че пепелта ще се разнесе над Дания, Норвегия и Южна Швеция, след като достигна Северна Германия. Според европейската комисия не се предвижда затваряне на голяма част от въздушното пространство, но въпреки това еврокомисарят за транспорта Сийм Калас предупреди, че европейците трябва да се подготвят за много трудна седмица за въздушния транспорт.

Облакът от пепел от исландския вулкан Гримсвьортн достигна Швеция и това се отрази на въздушния транспорт, информира БТА. На гьотеборгското летище Ландсветер, намиращо се на западното крайбрежие на страната, са отменени около 20 полета, съобщиха шведски медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. По данни на европейската организация за безопасност на въздушния транспорт (Евроконтрол) общо в Западна Европа, най-вече във Великобритания, са били отменени около 500 полета.

Гримсвьотн, най-активният вулкан в Исландия, изригна в събота най-силно от близо един век насам, напомня АФП.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed