19 Апр. 2024

Вие сте тук

Италианците все по-често пият кафето си у дома

20.10.2012

Италианците не са народът, който пие най-много кафе в Европа - рекордът в това отношение държат финландците, но кафето е част от националната им култура и това е увековечено във всяко меню, защото все пак те са дали на света думите "еспресо", "мока" и "лате", пише днес Ройтерс.

 

Сега обаче любовта на италианците към кафето е подложена на тежко изпитание. Продължаващата в Европа дългова криза кара все повече италианци да се отказват от пиенето на кафе навън и да поемат сутрешната си доза кофеин у дома, в кухнята си, отбелязва Ройтерс, цитирайки Рафаеле Броня, създател на потребителски блог, посветен на консумацията на кафе. Според Броня италианците започват да пият кафе повече вкъщи, отколкото в баровете.

 

Тази тенденция е усетил и собственик на кафене в центъра на Милано, който казва, че макар цените на кафето рязко да са скочили на световните пазари това лято - до 34 на сто, той е принуден да не променя цените, за да не изгуби клиентелата си. Има слабо намаляване на консумацията, но аз не съм увеличил цените, казва той пред Ройтерс. При него еспресото струва 80 цента, докато конкурентите му го продават по 90. Но дори и тези "замразени цени" са твърде високи за мнозина италианци, които се отказват от кафето, приготвяно по заведенията с професионални машини, включително с капсули, и се връщат към традиционната за Италия метална кафеварка от две части, която техните баби и дядовци започват да използват след Голямата депресия. Тя е създадена по идея на Алфонсо Биалети през 1933 г. и оттогава е устояла на конкуренцията на различните кафе машини.

 

Днес в Италия 80% от хората пият кафе вкъщи, а 60% имат в дома си традиционната кафеварка, известна като Мока. Ройтерс цитира мнението на една италианка, която казва, че предпочита да даде 0,85 евро за пакетче мляно кафе от 250 грама, отколкото да харчи по 30 евро на месец за кафе капсули.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed