24 Ноем. 2020

Вие сте тук

Италиански зехтин екстра върджин се разследва за измами

11.11.2015

Репутацията на зехтина "екстра върджин", произвеждан в Италия, може сериозно да пострада, след като станаха известни опитите за фалшифицирането му.

 

Прокуратурата в Торино започна вчера разследване за измами срещу редица марки зехтин, сред които има и много реномирани в Италия. съществуват подозрения, че те са продавали като "екстра върджин" зехтин с по-ниско качество, предаде АФП.


През юни специализирано издание анализира проби от 20 марки зехтин "екстра върджин" и откри, че девет от тях не отговарят на критериите за качество за това търговско наименование, което често е причина за цени по-високи с 30% до 40% на продукта. Анализите, направени от властите, установили, че седем марки не отговарят на критериите.


Министърът на земеделието Маурицио Мартина побърза да излезе с комюнике, в което заяви, че следи отблизо този случай, засягащ "стратегически сектор". Земеделският синдикат Колдирети също настоя за бързи отговори, за да се защити стратегически сектор, припомняйки, че 250-те милиона маслинени дървета са източник всяка година на 2 милиона евро приходи и осигуряват 50 милиона работни дни.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed