20 Апр. 2024

Вие сте тук

Историята оживява в музей във Велико Търново

11.01.2013
музей, Велико Търново, скулптури
  • музей, Велико Търново, скулптури
  • Паисий, скулптура, музей, Велико Търново

Владетелите от Второто българско царство "оживяват" в първия музей на скулптурните фигури у нас. Общо 28 фигури, изработени от полимерни и естествени материали, показват живота на хората от времето на Второто българско царство /13-и-14-и в./. Музеят е разположен в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново.


Представени са търновските владетели цар Калоян и цар Йоан Асен II, царица Ирина в тронната зала на царския дворец. В естествен ръст е показан плененият рицар Балдуин Фландърски, папския кардинал Лъв, знатни боляри, воини и патриарси, съобщи, цитиран от БТА, Цветомир Бояджиев - управител на Общинската агенция по туризъм "Царевград-Търнов".


Средновековната атмосфера, която посетителите ще усетят, ще бъде подсилена с характерна за времето си музика, факелно осветление, стенописи и множество аудио-визуални ефекти. Сцената, пресъздаваща битката при Адрианопол през 1205 година, когато Балдуин пада в плен на Цар Калоян, е една от най-впечатляващите, разказа търновският скулптор Борис Борисов. Под негово ръководство екип от 30 души е изработил фигурите в реални размери.


Целта е всеки посетител на музея да се докосне до богатата история на Търновград като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ, поясни Цветомир Бояджиев. Експозицията започва с майсторите на типичните занаяти от онова време- монетари, оръжейници, грънчари, златари, зидари и каменоделци и завършва със сюжет от тронната зала на царския дворец.


Музеят ще отвори врати в края на януари. Стойността на изграждането му е 457 000 лева. Експозицията е част от проекта "Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в Община Велико Търново" по ОП "Регионално развитие". Стойността на целия проект е 6,5 милиона лева.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed