02 Май 2024

Вие сте тук

Истанбул ще споделя опита си със София като културна столица на Европа

18.02.2011

THExperts

София ще получи подкрепата на Истанбул за кандидатурата си за културна столица на Европа. Това обещание даде областният управител на мегаполиса Хюсеин Авни Мутлу по време на работна среща днес в Истанбул с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и министъра на културата Вежди Рашидов, съобщи БТА.

По време на срещата българските министри запознаха областната управа с намеренията България да издигне кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г. Целта е България да се възползва от опита, който Истанбул натрупа миналата година като европейска столица на културата.
"Ние ще окажем пълна подкрепа и ще споделим нашия опит чрез консултации и конкретните стъпки, които предприехме", каза истанбулският валия. Той подчерта, че отношенията между Турция и България се развиват на такова положително ниво на каквото не са били никога досега.

"България като европейска държава е пример за грижите, които полага за своите граждани в Турция и ние оказваме подкрепа", каза той. Мутлу отбеляза още увеличаването на пътуванията на гражданите в съседната страна.  "Това е много добро постижение, оказва се, че хиляди турски граждани от някои райони прекарват уикендите в България. Евентуалното облекчаване на визовия режим обаче ще засили още повече контактите и туристическите пътувания", каза той.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed