27 Апр. 2024

Вие сте тук

Испания - с рекорден брой туристи

23.09.2013

Испания е отчела нов исторически рекорд от 8,3 милиона посетители, съобщи днес испанското министерство на туризма, цитирано от Франс прес. Това е най-високият брой, откакто през 1995 година започва да се води такава статистика. Спрямо август 2012 година се наблюдава увеличение от 7,1 процента, се посочва в министерското съобщение.

Британци, французи и германци са били най-многобройни през август.


На фона на вълненията в Египет и Турция туристите са предпочели да се насочат към Испания, особено към Каталония - първа област по брой посетители (2,3 милиона) преди Балеарските острови (2,1 милиона) и Андалусия (1,1 милион).


Туризмът е ключов сектор в икономиката на страната, потънала в рецесия от две години и засегната от висока безработица (26,3 процента), туризмът, който осигурява 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).


През август най-многобройни в страната са били британските туристи (2 милиона), следвани от французите (1,8 милиона) и германците (1,2 милиона).


Общо между януари и август Испания е приела 42,3 милиона посетители, което е с 4,5 процента повече спрямо същия период на миналата година и още един исторически рекорд.


Испания е трета туристическа дестинация в света (заедно с Китай, след Франция и САЩ) според предварителни данни за 2012 година на Световната организация по туризъм (СОТ).Страната загуби двигателя си на растеж със спукването на балона при недвижимите имоти през 2008 година и сега се надява с тази дейност да подкрепи разклатената си икономика.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed