28 Апр. 2024

Вие сте тук

Искат и Закон за планинския туризъм

12.12.2013

420 хиляди чуждестранни туристи идват в България заради ски курортите, а нощувките в  трите големи планински курорта у нас са нараснали с 36%.  Тези данни съобщени днес  вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева по време на дискусия за планинските курорти в България. В нея участваха представители на правителството, на туристическите дружества, на общините и на туристически организации.

 

Представителите на туристическия бранш поискаха да бъде приет специален Закон за планинския туризъм. Само така ще се създадат правила, които ще важат за всички играчи, казаха те.

 

В България няма ясни правила за ски туризма, за изграждането на  ски писти и зимни съоръжения, заяви Дора Янкова, бивш кмет на Смолян.  Правилата са гаранция, че ще се спази балансът между опазването на природата и икономическите интереси, категорична бе Йорданка Фандъкова, кмет на София. Според  председателя на управителния съвет на „Бороспорт” Нели Сандалска закон за планинския туризъм е абсолютно необходим. По думите й, колкото повече планински курорта има в България, толкова по-добре, защото само така страната ни може да се позиционира като дестинация за ски туризъм.

 

Вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че в най-скоро време очаква план за действие от четирите големи ски курорта.
Подгответе ми общ план за действие, като отчетете проблемите на всеки курорт, със срокове, кое, кога и как да направим, обърна се тя към деловите среди и им препоръча да помислят и по ресорното законодателството. Бобева покани в този процес да се включат и по-малките курорти.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed