27 Апр. 2024

Вие сте тук

Иран спира вноса на 77 "луксозни" продукта

08.11.2012

Иран замрази вноса на 77 вида продукти, определяни като "луксозни", за да се справи с недостига на валута, породен от петролните и банковите санкции на Запада, свързани с ядрената му програма, съобщиха днес местни медии, цитирани от АФП.


Това замразяване би могло да доведе до икономии на 4 милиарда долара за иран, уточни заместник-министърът на търговията Хамид Сафдел, уточнявайки, че е съставен списък с 2000 стоки, забранени за вносът.


Сред тях  са козметични продукти, сладкарски изделия, всякакъв вид облекло и бижутерия, но също и коли, някои строителни материали, телефони и компютри, уточняват ирански медии.


Сафдел все пак уточнява, че този списък ще бъде променен, ако се установи, че иранската промишленост не може да осигури забранените за внос стоки, и то най-вече компютри и мобилни телефони.


Заради банковите санкции вносът на Иран вече спадна с над 10% през първата половина на иранската година 2012/2013 година, започваща на 21 март, с 26 милиарда долара спрямо 29,5 милиарда долара за същия период на 2011/2012 година, сочат официални данни.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed