25 Апр. 2024

Вие сте тук

Иранските туристи - спасителен пояс за туризма в Източна Турция

28.03.2016

Турция отчита увеличение на посещенията на ирански туристи, особено в района на окръг Ван, Източен Анадол, което вдъхва надежди за туризма в тази част на страната.Това съобщи БТА, позовавайки се на местни източници.


Хиляди туристи от Иран пристигнаха там за празненствата на 21 март, когато кюрди и иранци честват Нова година.
Норуз, или както кюрдите го наричат Невруз, се отбелязва в Иран като официален празник. Възползвайки се от 13-дневната ваканция, много ирански туристи тази година се насочиха към Ван, предизвиквайки силно оживление в позамрялата местна търговия. Само за седмица над 27 хиляди ирански туристи са посетили Ван, а хотелите са работели на пълен капацитет, споделят туроператори.


Представител на местна туристическа фирма посочи, че част от иранците пристигат с чартърни полети до летище Ван. Някои остават в района, а други се отправят към други окръзи на Турция - Анталия, Измир или Истанбул.


"Ван ни харесва много, харесваме гостоприемството на местните хора, обслужването. Идваме тук за шопинг и развлечение", споделят ирански туристи.


Представител на търговски център във Ван казва, че благодарение на иранските туристи тази година значително са се увеличили продажбите на всякакви стоки, като се започне от конфекция и се стигне до традиционните турски сладкиши и подправки. "Местните търговци си поеха дъх, в касите влязоха пари в брой. Желанието на иранците е да се чувстват сигурни в нашата страна, да има мир," посочи той.


Председателят на търговско-промишлената палата във Ван Мурат Беяз казва, че има програми за целогодишен туризъм на ирански туристи. По думите му иранците проявяват интерес към ски туризъм и туроператорите си поставят целта да ги привлекат към зимните центрове. Едно иранско семейство харчи средно по 2500 турски лири (780 евро) на посещение в Турция, изчислява Беяз.


Според него иранските граждани са се превърнали в последно време в основен туристически контингент на Турция.
"В Анталия, Измир, Истанбул сега виждате главно ирански туристи. Смятаме,че в предстоящите 2-3 години иранските туристи ще се превърнат в много сериозен потенциал за развитието на туризма не само в района на Ван, но и в цяла Турция", допълни той.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed