18 Апр. 2024

Вие сте тук

Инвестициите в региона ЕМЕА драстично спадат

12.05.2012

Инвестициите в региона EMEA (Европа, Близък Изток и Африка) са спаднали с 39% и през първото тримесечие на годината са били в размер на 1,5 млрд евро. Това показва анализ на Jones Lang LaSalle Hotels за динамиката на инвестициите в региона, разпространен от компанията.


Спадът се свързва най-вече с три големи сделки, реализирани през първото тримесечие на миналата година, които промениха значително общите показатели. Това са продажбите на хотелите Marriott Champs-Elysees в Париж, Ritz Carlton в Москва, както и сделка за портфолио от хотели на веригата Accor в Европа. Ако тези продажби не се отчитат, излиза, че инвестициите през първите три месеца на 2012 г. са със 7% повече, отколкото през миналата.По данни на компанията 74% от транзакцията се падат на сделки с независими хотели.

Най-висока е инвестиционната активност в Париж и Лондон, където се очаква приключването на 14 сделка на обща стойност €645 млн. Jones Lang LaSalle Hotels прогнозира стабилно високо търсене на двете дестинации от страна на инвеститорите.

От компанията също смятат, че нагласите на инвеститорите по отношение на качествените активи в ключови дестинации са позитивни, но може да се влошат в случай на забавяне на показателите за икономически растеж на някои от ключовите европейски пазари.


През първите два месеца на годината е регистриран спад на приходите на хотелска стая в Мюнхен /-7,7%/, Дюселдорф /-11,5%/, Амстердам /-9,7%/, Цюрих /-10%/ и Копенхаген /-2,6%/.

 

В същото време в страните от Източна Европа има стабилен ръст, най-добра илюстрация за който е нарастването на приходите с 13,5% в Москва.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed