28 Март 2024

Вие сте тук

Инвеститори от Украйна, Русия и арабските страни с интерес към СПА туризма

14.05.2013

Инвеститори от няколко държави, сред които Русия, Украйна и арабския свят проявяват интерес към СПА туризма в България. Това съобщи председателят на Българския съюз за балнео и СПА туризъм Стефан Шарлопов в навечерието на официалното откриване на 16-я конгрес на Европейската СПА асоциация, който се провежда от 14 до 16 май в Поморие.

 

Ако преди няколко години под 1% от чуждестранните туристи са проявявали интерес към СПА туризма, сега процентът е над 4, казва Шарлопов. Според него можем да очакваме в близките години делът им да достигне 30%.

 

Българите са основни потребители на СПА услуги, по данни на БСБСПА. Сред чуждестранните пазари с най-голямо значение са руският, украинският, гръцкият и турският.

 

В момента 8 български хотела са сертифицирани според критериите на Европайската СПА асоциация, а още 8 са в процес на сертифициране. Общият брой хотели в България, които отговарят на изискванията й, според него е около 300.

 

ЕСПА е предоставила на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма критериите, по които да залегнат в нормативната база за категоризиране, съобщи още Шарлопов. До края на септември трябва да бъде разработена наредбата, която ще определи кои хотели отговарят на изискванията за СПА и кои – не.  Според заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов това ще подобри значително конкурентността на българския СПА продукт.

 

Конгресът на ЕСПА поставя България на европейската СПА карта, убеден е заместник-министърът. Според него това събитие ще допринесе за разпознаваемостта на българския СПА продукт в европейските държави.

 

100 делегати от 16 европейски държави са пристигнали за участие в конгреса. Предизвикателствата пред СПА индустрията, проблеми, предимства и възможности са сред основните теми, които ще бъдат дискутирани.

 

Кметът на Поморие Иван Алексиев награди с плакети председателя на ЕСПА Мартин Плахи, заместник-министъра с ресор туризъм Иво Маринов и председателя на БСБСПА Стефан Шарлопов.

 

От името на браншовата организация председателят й награди Сигурд Ланг и Йоахим Либер – двама представители на ЕСПА, които са допринесли за утвърждаването на българския СПА туризъм.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed