04 Май 2024

Вие сте тук

Иконопис и живопис за 11-то издание на „Море от вино“

31.08.2012

Изложба, съчетаваща иконопис и класическа живопис на християнска тематика, ще е едно от събитията за 11-те поред традиционни летни празници "Море от вино" в Поморие, съобщиха организаторите.

 

Какво събира в една зала Дякон Стоян и художникът Иван Русев? Общата инициатива е различни художници да представят една християнска изложба, за да почетат празникана виното, което според библейския канон е кръвта на сина Божи – Христос. На пръв поглед две напълно различни техники в изкуството - иконопис и класическа живопис намират общи точки, обединени от една тематика.

 

Инициативата е по идея на Дякон Стоян Христов, който ще представи над двадесет руски чудотворни икони на Пресвета Богородица. А понятието за християнска живопис ще бъде представено от гледната точка на художника Иван Русев, който ни е приготвил маслени картини, разкриващи пейзажи от Свети места в България, както и сцени от най-големите тайнства в Християнството - кръщенето и венчавката. Откриването ще бъде отбелязано подобаващо за името на фестивала "Море от вино".

 

Желаещите да се насладят на изложбата и на виното ;могат да дойдат в събота,  на 1 септември, от 12.00 ч. в новото читалище - "Просвета" в град Поморие. Инициативата е с подкрепата на Община Поморие. Очаква се почетни гости на изложбата да бъдат представители от Руското посолство в България.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed