Българско птиче месо и гъши дроб вече ще се изнасят за Япония. Страната на изгряващото слънце е одобрила процедурата за внос, с което вече допуска нашите продукти до местния пазар. Това стана известно по време на българо-японски бизнес форум, при откриването на който заместник-министърът на икономиката Любен Петров е обявил новината, съобщиха от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
В момента тече друга процедура за разрешаването на износ на българско свинско месо към Япония. Двете процедури ще позволят на много малки и средни предприятия от България да намерят свои партньори в Япония и да започнат износ.
Председателят на групата за приятелство "България - Япония" към горната камара на японския парламент Коичи Киши е обявил на форума, че в Япония има 35 млн. малки и средни предприятия. Повечето от тях търсят възможности за излизането на нови пазари.
На форума в София са присъствали над 50 български и японски компании.Форумът е по проект, финансиран по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика".
/РУМ/