29 Март 2024

Вие сте тук

Изложителите на „Агра“ стават все повече

05.03.2013

Свободните пространства на Международната селскостопанска изложба стават все по-тесни през последните години, защото се увеличават фирмите и техниката, а догодина участниците сигурно ще бъдат много повече – това заяви министърът на земеделието в оставка д-р Мирослав Найденов, преди да открие „Агра 2013“ в Международен панаир Пловдив. 

 

Деловият форум на агробизнеса, който се провежда под егидата на Министерството на земеделието и храните, продължава от 5 до 9 март. Над 420 директни и представени изложители от 20 държави показват най-новите машини и технологии за земеделието,  животновъдството и производството на биопродукти.

 

„Агра 2013“ отбелязва повратна точка в пътя на селското стопанство от времето за преборване с трудностите към възход, „Със 77% повече са представените новости, ангажираните площи се увеличиха с 25%, включиха се 82 нови фирми, а други се завърнаха, защото „Агра“  вече се възприема като място за стартиране на нови партньорства и проекти не  само в България, но и в  Югоизточна Европа“, заяви при откриването  Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който организира изложението.

 

Голямата изненада на  „Агра 2013“ е скокът на иновациите, които са 62 и поставят рекорд за последните три издания, поясни Иван Соколов на пресконференция преди откриването на форума.  Селското стопанство се превръща във водещ потребител на научни продукти, подчерта той.

 

Нашите разработки намират добър прием в Европа и по света, бе категоричен проф. д-р Петър Славейков, председател на Селскостопанската академия. Като пример той посочи факта, че в Китай се създават овощни градини с български череши, селектирани от института в Кюстендил.

 

„Основното направление, по което работим, е глобалното затопляне и промените в климата. Разработваме специални сортове, устойчиви на суша“, заяви проф. Славейков.  30 нови сорта, патентовани през 2012 г., показват на „Агра“ научните институти от състава на Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложението.

 

Впечатлен съм, защото разработките на нашите научни институти ще помогнат да запазим българския вкус, каза министър Найденов, след като разгледа техните щандове в палата  6 на панаира.   

 

За първи път тази година имаме по-голямо участие на „Агра“, където  може да се видят уникални породи овце, биволици, крави и месодайни породи от Франция, каза проф. д-р Васил Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.  Заслугата за това е  на ръководството на Международен панаир Пловдив, което пое инициативата за по-широко презентиране на отрасъла, и на Министерството на земеделието, което я подкрепи, подчерта той.

 

Освен новите български сортове и породи, на „Агра 2013 са представени  и различни екопродукти в рамките на специализираната изложба „БиоАгра“. Секторът отбелязва ръст от 30% годишно, посочи доц. д-р Владислав Попов, ръководител на Агроекологичния център към Аграрен университет-Пловдив, съорганизатор на проявата. 

 

Пет панаирни палати и откритите площи край тях са изпълнени с техника, оборудване, инструменти, материали, семена,  разсад и овошки. 56 изделия се състезават в Конкурса за иновации. Над 20 събития – семинари, конференции, кръгли маси  и презентации, са включени в съпътстващата програма на „Агра 2013“, за да ориентират посетителите специалисти в актуалните тенденции в бранша.

 

Посетителите  имат шанс да спечелят награди, осигурени от Международен панаир Пловдив –   мотофреза мини мотоблок, прецизна механична сеялка и резачка за дърва. Печелившият талон ще бъде изтеглен в 12.00 ч на 9 март. 

 

Изложението е отворено всеки ден от 9 до 18 ч,  в събота – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, за ученици, пенсионери и инвалиди – 2 лева, а специалистите имат право на безплатен достъп след регистрация.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed