20 Апр. 2024

Вие сте тук

Изложба „Сладки пороци & Спомени“ гостува АЕК „ЕТЪР“ ГАБРО

22.10.2014

На 24 октомври 2014 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово ще бъде открита изложбата „Сладки пороци & спомени“, организирана от Исторически музей – Горна Оряховица със съдействието на „Захарни заводи“ АД. Експозицията съчетава в себе си две атрактивни мобилни колекции – „Захар, кафе & сие“ на Горнооряховския музей и Заводската „100 години споделени спомени“.

 

Музейната изложба ще представи историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са десетките експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др. Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото.

 

От своя страна  юбилейната изложба на горнооряховското „Захарни заводи“ АД показва творби на съвременното изкуство от млади български артисти. Произведенията са вдъхновени и създадени от любимите на българите захарни изделия като локум, вафли, бучки захар и бонбони. Част от творбите са гигантското „Суперлукче“, мостът Първа пушка, направен от „Лимонови резанки“ и монети „Едно Лукче ресто“.

 

Експозицията ще гостува в „Етъра“ до края на месец януари 2015 г.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed