29 Март 2024

Вие сте тук

Изложба от историческия музей - Русе гостува на Габрово

04.04.2011

Изложбата „Към корените на българското масонство“ на Регионален исторически музей – Русе и Регионален исторически музей – Габрово се откри в края на март 2011 г. в една от залите на Историческия музей в Габрово, съобщиха от музея. Изложбата вече гостува в Разград и Търговище. Автор е Мариана Бърчева, специалист-историк от Русенския музей.

Изложбата представя началото на българското регулярно масонство, което започва от Русе. Възстановен е ритуалът за посвещение в масонска ложа. Показани са снимки, документи и вещи на първите русенски масони от ложа „Балканска звезда“ № 134 и ролята им за спасяването на Русе по време на Руско-турската освободителна война. Акценти на изложбата са масонските грамоти на Захари Стоянов и Христо Теохаров, сабите на Раковски и Васил Кръстев, фракът на Михаил Силаги. Отразено е и участието на русенските масони във Великата ложа на България и в редица стопански, обществени и културни събития. Специално място е отделено на възстановената през 1920 г. русенска ложа „Дунавска звезда“ и на участието на русенските масони редица общественозначими инициативи в града.

Габровският исторически музей представя оригинални масонски атрибути от средата на миналия век. Показани са мистрията, триъгълникът, правоъгълникът и пергелът на свободните зидари. Сред тях са и трите колони: йонийска, дорийска и коринтска, които символизират трите нива на съвършенството - чирак, калфа и майстор. Запазено е дори чукчето за започване заседанията на масонската ложа. Ритуалните предмети са предоставени от наследниците на Антон Крил - габровски масон. Сред ценните реликви на Крил са и негови лични документи, както и подбрана масонска и теософска литература.

Изложбата се представя за пръв път пред габровци.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed