Излитането на самолет на индонезийската авиокомпания Lion Air, който трябвало да превози пътници по редовна линия от Медан в Северна Суматра до Джакарта, било отложено с един час заради нетърпима миризма в края на миналата седмица, съобщи ДПА, позовавайки се на местния вестник Jakarta Globe.
Причината за суматохата станала ясна много бързо – един от пътниците успял да внесе в самолета екзотичния плод дуриан. Пътниците настояли самолетът да бъде проветрен, а десет от тях изобщо се отказали да летят с този полет поради непоносимата смрад от плода. "Вече бяхме в самолета, но решихме да слезем, тъй като миризмата беше непоносима", цитира вестникът един от пътниците в самолета.
Плодът на дуриан се среща в цяла Югоизточна Азия. Местните жители, а и някои туристи, го смятат за цар на екзотичните плодове. Причината да не придобие масова популярност е отличният му вкус, а да не се изнася в чужбина - отвратителната му миризма, която отвращава всеки, който за пръв път го опитва. Заради резкия и твърде устойчив мирис е забранено внасянето му в повечето хотели и в обществения транспорт.
Повечето от онези, които успяват да преодолеят отвращението си към отвратителната му миризма, твърдят, че вкусът му е великолепен и че превъзхожда всички останали плодове по света.
Името дуриан произлиза от малайска дума, означаваща „бодлив“. Плодът се отглежда в Индонезия, Тайланд, Индия, Цейлон, Филипините. За най-вкусни се смятат отглежданите на плантации край Банкок, но могат да се намерят също в Африка и Бразилия. Обикновено узрелият плод тежи между 2 и 3 кг, има диаметър 15-25 см и дължина 25.30 см. Расте на дървета, които достигат височина 15-20 метра.
Местните жители го използват както вместо зеленчук в състава на различни ястия и като гарнитура, така и като десерт. Плодът е богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини и витамини. Меката част на дуриан съдържа витамин B комплекс, а съдържанието на витамин С е значително по-високо, отколкото в портокала. От отвратителната му миризма също има полза, тъй като се дължи на органична сяра, чиито полезни свойства тепърва ще стават известни. Качественият плод е с гладка текстура и със сладък наситен вкус, наподобяващ едновременно банан, манго, ананас, папая и ванилия.
Миризмата се дължи на дебелата кора с бодли. Препоръчва плодът се да се консумира с лъжица, в противен случай миризмата прониква в кожата и не изветрява в продължение на дни. Не е подходящо да се съчетава с алкохолни напитки, защото предизвиква стомашни проблеми.