02 Май 2024

Вие сте тук

Излитането на самолет забавено заради миризма на екзотичен плод

25.06.2012

 

Излитането на самолет на индонезийската авиокомпания Lion Air, който трябвало да превози пътници по редовна линия от Медан в Северна Суматра до Джакарта, било отложено с един час заради нетърпима миризма в края на миналата седмица, съобщи ДПА, позовавайки се на местния вестник Jakarta Globe.


Причината за суматохата станала ясна много бързо – един от пътниците успял да внесе в самолета екзотичния плод дуриан. Пътниците настояли самолетът да бъде проветрен, а десет от тях изобщо се отказали да летят с този полет поради непоносимата смрад от плода. "Вече бяхме в самолета, но решихме да слезем, тъй като миризмата беше непоносима", цитира вестникът един от пътниците в самолета.


Плодът на дуриан се среща в цяла Югоизточна Азия. Местните жители, а и някои туристи, го смятат за цар на екзотичните плодове. Причината да не придобие масова популярност е отличният му вкус, а да не се изнася в чужбина - отвратителната му миризма, която отвращава всеки, който за пръв път го опитва. Заради резкия и твърде устойчив мирис е забранено внасянето му в повечето хотели и в обществения транспорт.


Повечето от онези, които успяват да преодолеят отвращението си към отвратителната му миризма, твърдят, че вкусът му е великолепен и че превъзхожда всички останали плодове по света.

 

Името дуриан произлиза от малайска дума, означаваща „бодлив“. Плодът се отглежда в Индонезия, Тайланд, Индия, Цейлон, Филипините. За най-вкусни се смятат отглежданите на плантации край Банкок, но могат да се намерят също в Африка и Бразилия. Обикновено узрелият плод тежи между 2 и 3 кг, има диаметър 15-25 см и дължина 25.30 см. Расте на дървета, които достигат височина 15-20 метра.

 

Местните жители го използват както вместо зеленчук в състава на различни ястия и като гарнитура, така и като десерт. Плодът е богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини и витамини. Меката част на дуриан съдържа витамин B комплекс, а съдържанието на витамин С е значително по-високо, отколкото в портокала. От отвратителната му миризма също има полза, тъй като се дължи на органична сяра, чиито полезни свойства тепърва ще стават известни. Качественият плод е с  гладка текстура и със сладък наситен вкус, наподобяващ едновременно банан, манго, ананас, папая и ванилия.

 

Миризмата се дължи на дебелата кора с бодли. Препоръчва плодът се да се консумира с лъжица, в противен случай миризмата прониква в кожата и не изветрява в продължение на дни. Не е подходящо да се съчетава с алкохолни напитки, защото предизвиква стомашни проблеми.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed