29 Март 2024

Вие сте тук

Известни лица се включват отново в Националния ден на природните паркове на WWF – 14 май, събота

12.05.2011

Дипломати, популярни актьори, музиканти и журналисти се включват в ежегодната инициатива Национален ден на природните паркове на международната природозащитна организация WWF, която се организира за четвърти път на 14 май (събота). 

«Посланиците» на природните паркове ще се включат на място като доброволци в почистването и обновяването на инфраструктурата и местата за отдих в 11-те природни парка на България.

Временно изпълняващата длъжността посланик на Великобритания в България г-жа Катрин Барбър, журналистите и водещи Ники Кънчев, Симо от „БГ Радио”, Христина Балинска и Венелин Петков от bTV ще помагат в Природен парк Витоша на Дендрариума, Драгалевски манастир и в село Бистрица.

Посланикът на Румъния в България Н. Пр. г-н Антон Пакурецу ще присъства в Природен парк Персина в Белене, на брега на Дунав.

 Вокалистът на „Гравити Ко.” Явор Захариев и композиторът Славчо Лобошки ще помагат в Природен парк Беласица край Петрич.

 Рапърът Биг Ша и композиторът Теди Генев ще бъдат посланици на Природен парк Златни пясъци край Варна.

 Поп певицата Тони Димитрова ще помага в Природен парк Странджа.

 Актьорът Валери Йорданов ще участва отново в Природен парк Врачански Балкан.

 Синоптикът на bTV Станислава Цалова ще бъде отново доброволец в Природен парк Рилски манастир.

 Актьорът от Русенския театър „Сава Доброплодни” Венцислав Петков ще бъде посланик в Природен парк Русенски Лом.

 Юристът Ася Николова ще помага в Природен парк Шуменско плато.

 

Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка, посочват от организацията.

Националният ден на природните паркове се проведе за първи път през есента на 2007 г. Тогава над 1000 доброволци събраха 12 тона боклук в природните паркове на България. Пластмасовите опаковки се оказаха сред най-често срещаните отпадъци, изоставени сред природата.

При третото издание през май 2010 г. близо 3000 доброволци събраха над 15 тона отпадъци, участваха ремонтирането на туристическата инфраструктура и в изграждането на мостчета по някои от най-популярните маршрути.

Повече подробности за сборните пунктове и началните часове на Национален ден на природните паркове може да намерите на http://wwf.bg

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed