20 Апр. 2024

Вие сте тук

Идва ли залезът на системата all inclusive?

26.07.2010

THExperts
 

След стачките, масовите безредици, големите разпродажби и горските пожари още една тема в Гърция е „гореща“ това лято. Става въпрос за хотелите, които работят по системата all inclusive.

Точно тя стана ябълката на раздора между хотелиерския и ресторантьорския сектор в Гърция, след като в началото на юли туристическите власти предложиха да се ограничи използването й в новите хотели за срок от пет години. Ресорният заместник-министър Георгиос Никитиадис предложи на хотелиерите да се откажат от използването й, предоставяйки им в замяна до 30% повече държавно субсидиране и привличане на инвеститори.
Предложението се поддържа най-вече от собственици на ресторанти и таверни, чийто бизнес е значително подкопан от системата "all inclusive". Асоциацията на хотелиерите на Гърция обаче рязко протестира против подобни намерения с мотива, че това ще намали броя на туристите и ще ги пренасочи към турските и египетските курорти, където използването на "all inclusive" не се ограничава.
Според хотелиерите не може да се отменя система, която е предпочитана от чуждестранните туристи от Германия, Великобритания и Русия. Те са на мнение, че в условията на икономическа криза този вариант отговаря най-пълно на изискванията на семействата с деца, които могат предварително да планират целия си бюджет за почивка. В момента едва около 20% от хотелите в Гърция включват всичко в цената, така че тя не е заплаха за развитието на туризма, смятат от асоциацията.

Някои дори изразиха подозрение, че акцията е инспирирана от турски хотелиери, които се опитват с не съвсем пазарни методи да изтласкат гръцката конкуренция от масовия туристически пазар.

В същото време в Турция това лято също изразиха загриженост за свръхпредлагането на all inclusive. Според председателя на асоциацията на хотелиерите в Алания Хюсеин Дегирменджи тази система влияе негативно върху работата на хотелите, ресторантите и екскурзоводите. Пряко следствие от това е напливът на нископлатежни туристи, които не са готови да плащат за по-високо качество на обслужването. В резултат на това спадат приходите в туризма. В същото време по-високоплатежните турски туристи избягват масовите курорти, пренасочвайки се към луксозни дестинации в чужбина.

Според туроператорите е твърде прибързано да се говори за залез на системата all inclusive. Причината е, че продажбата й е значително по-лесна и по-евтина за туристите. В същото време от това страда ресторантьорският бизнес и онези дестинации и видове туризъм, в които това не е възможно. Може да звучи парадоксално, но експертите твърдят, че тази система се е зародила в Африка, където извън хотела туристът не може да получи качествени услуги в храненето. Точно отдалечените и неразвити в туристическо отношение дестинации са и мястото, където предлагането на тази услуга е оправдано.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed