28 Апр. 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: СПА туризмът може да носи 10% от приходите

15.05.2013

Приходите от СПА туризъм в България  биха могли да достигнат 10% от всички приходи в туризма. Това каза при откриването на 18-я конгрес на Европейската СПА асоциация в Поморие заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

 

Той подчерта, че устойчивият ръст на специализираните и допълнителните услуги в българския туризъм, който наблюдаваме през последните години, е неоспорим факт, но потенциалът ни е значително по-голям. Страната ни е надарена не само с красива природа, огромно биоразнообразие, богато културно наследство от 7 исторически епохи, но и с повече от 600 минерални извора. Своеобразното съчетание на прекрасна природа и модерни  балнео- и възстановителни комплекси правят България все по-предпочитана СПА и уелнес дестинация сред потребителите от различни страни, каза още Маринов.

 

 

Въпреки икономическата криза всяка година посрещаме повече туристи и се стараем да поддържаме добър туристически продукт, посочи председателят на Българския съюз за балнео и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Той изрази задоволство, че ЕСПА избра България за провеждането на поредния си конгрес и посочи, че това е признание, че България вече е на СПА картата на Европа. Убедени сме, че това събитие ще даде тласък за развитието на СПА индустрията в България.

 

Запитан  от THExperts какви ще са следващите стъпки в промотирането на българския СПА продукт, Иво Маринов отговори, че потенциалът на България по отношение на СПА туризма вече е представян в Сърбия, Македония, Румъния. В Русия през миналата година български туроператори и хотелиери също презентираха СПА продукта. Предстои визита на 17 губернатори от Русия, които също ще се запознаят с български СПА курорти и хотели. През септември пък в Турция също предстои представянето на българския СПА продукт.

 

На 27 септември БСБСПА ще покани всички асоциации в Българии на обща сбирка в Сандански, където ще присъстват кметовете на СПА дестинациите, добави Стефан Шарлопов. Само когато  браншът, общините и държавата обединят усилията си, ще има успех, убеден е той.  

 

Поне 1% от средствата, спечелени от туризъм, да бъдат вложени в реклама, призова председателят на БХРА Благой Рагин.  Това означава поне 60 млн лв, които да бъдат използвани за промотирането на страната ни в чужина.  СПА индустрията в България се развива с най-бързи темпове, посочи Фактът, че нашите партньори избраха древния град Поморие е признание за страната ни.

 

Конгресът беше открит с внасяне на знамената на държавите-членки на ЕСПА. Тази година присъстват представители на 16 държави, посочи генералният секретар на организацията Йоахим Либер.  

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed