28 Апр. 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: Работим за превръщането на България в целогодишна дестинация

08.03.2012

Разнообразна природа, богато културно наследство, съхранени традиции и гостоприемство - това е в основата на стратегията ни за превръщане на България в целогодишна туристическа дестинация с развитие на специализирани видове туризъм. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов пред участниците в пресконференцията за България по време на туристическото изложение IТC Берлин.


Повече от 50 представители на медиите се интересуваха от новата рекламна кампания за Германия, която ще стартира от следващата година, цените на туристическите услуги в България, условията за развитие на винен туризъм и спа и други.


Освен традиционно познатия на германския пазар морски туризъм у нас, не бива да забравяме и уюта на малките градчета по черноморското крайбрежие и във вътрешността на страната, богатството на културни паметници, възможностите на зимните ни курорти, каза още Иво Маринов. По неговите думи новата рекламна кампания за пазар Германия ще залага на съчетаването на традицията, в лицето на морските почивки, с по-малко познатите специализирани видове туризъм.


Повече от 40-те хил. паметници на културата от 7 исторически епохи, седемте обекта в станата, които са под закрилата на ЮНЕСКО за световно културно наследство – това са само част от отличните предпоставки за развитие на културния туризъм в страната. По думите на Иво Маринов интерес за туристите представляват също скалните градове от древността, римските крепости и театри, стотиците храмове на територията на страната. Съхранените традиции и занаяти в градчета като Трявна, Елена, Златоград, също обещават неповторими преживявания за туристите. За първи път през тази година Фестивалът на розата в Казанлък ще се превърне в мултикултурен фестивал, който в продължение на повече от месец ще покаже на своите гости спектакли, традиции, занаяти, фолклор и други.


Запазената природа на страната, разнообразната флора и фауна също осигуряват добри предпоставки за развитие на туризма. Около 33% от територията на България е част от европейската мрежа на защитените територии НАТУРА 2000, а два природни обекта са под закрилата на ЮНЕСКО за световното природно наследство.


За първи път през тази година на ITB Берлин са представени и българските ЕДЕН дестинации. Това са малко познати досега места, които обаче предлагат отлични условия за развитие предимно на специализираните форми на туризъм.


България е на второ място в Европа по богатство на минерални извори след Исландия. Със своите повече от 600 хил. извора страната ни е отлично място за балнео и спа туризъм, каза Иво Маринов. Страната ни кандидатства през следващата година да бъде домакин на конгреса на европейската СПА асоциация, а решението за това се очаква през май.


България е активен участник и в Дунавската стратегия, която бе приета от ЕК през миналата година. Заедно с Румъния страната ни е координатор за развитие на една от приоритетните области на стратегията, свързана с мултикултурния диалог.


Дългата традиция на винопроизводството в страната, комбинирана с чудесна кухня допълват представата за България като отлично място за целогодишно устойчиво развитие на разнообразни форми на туризъм.

 

Според изследване на Холидей Барометър България заема четвърто място между 40 държави по добро качество на туристическите услуги на достъпна цена. Форбс отрежда на страната ни шесто място в Европа сред непознатите туристически дестинации. Около 6.4 млн. чужди туристи са посетили страната ни през миналата година, 700 хил. от тях са от Германия. Приходите в отрасъла са в размер на 2.8 млрд. евро, което е ръст с 3.8% спрямо 2010 г.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed