23 Апр. 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: искаме да унифицираме устройството на националните курорти

17.05.2011

 

Работна група ще обмисля законови промени, за да се унифицира устройството на националните курорти. Това каза пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

МИЕТ стана инициатор на създаването на работна група и вече са отправени покани за участие в нея на експерти от МРРБ и МФ. Ще бъдат привлечени и представители на собствениците на инфраструктурата в националните курорти, както и на общините, и ще се обмисля как да се промени Законът за устройство на територията, за да може курортите да бъдат управлявани, финансирани и поддържани по по-добър начин, каза Иво Маринов. Той уточни, че идеята е националните курорти да бъдат обявени за селища с особен статут и това да засегне само националните курорти, изброени с постановление на Министерския съвет. Сред тях са "Слънчев бряг", "Златни пясъци", "Албена" , "Дюни" "Боровец", "Пампорово" и други сезонни курортни комплекси, в които не живее целогодишно местно население.

Собствеността върху инфраструктурата във всеки от курортните комплекси е уредена по различен начин - "Слънчев бряг" АД е публично дружество със 75 процента държавна собственост и 25 процента миноритарни акционери. Инфраструктурата на "Албена" принадлежи на един частен собственик, "Златни пясъци" АД е дружество и на собствениците на хотели, и на собствениците на инфраструктурата. Съоръженията в курорта "Боровец" са притежание на "Бороспорт", но инфраструктурата е на общината, в курорта "Пампорово" делят собственост две общини - Чепеларе и Смолян, обясни Маринов. Независимо каква е собствеността в курортите обаче, те трябва да бъдат устроени по един и същ начин, каза Маринов. Може да се наложи и промяна в Закона за местните данъци и такси, за да отпадне курортната такса за хотелите в периода, в който те не се ползват, добави заместник-министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed