02 Май 2024

Вие сте тук

Иво Маринов: България не е евтина дестинация

02.09.2011

Въпреки коментарите за летния сезон, заместник-министърът с ресор туризъм в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов не смята, че България е една евтина дестинация. Той каза днес в интервю за Българското национално радио, че това е мнение, унаследено от миналото.

"През последните години България  се сдоби с може би най-добрата база настаняване, персоналът става все по-добър, като квалификация и като начин
на обслужване. В ценово отношение, съгласно и проучването, което беше направено на 10-те генериращи туристи за България страни, се вижда, че пред България е примерно Турция, като дестинация, където цените са по-високи, отколкото в България, и ние се намираме между Турция и Гърция в ценово отношение", каза Иво Маринов.

Проблемът според него по-скоро е в това, че  хората, които предоставят и допълнителни услуги, не умеят по подходящ начин да предложат онова, което разработват, за могат да генерират допълнителни приходи за себе си и за бюджета. Според същото изследване туристи, които пристигат в България, в преобладаващата си част са хора с поне средни доходи. "И тук може би трябва туристическата индустрия да съумее да предлага повече допълнителни услуги, повече екскурзии в страната, посещение на културни обекти и персоналът бъде обучен в така наречения suggestive selling или с други думи да умее да предложи на туриста и допълнителни услуги.

Според Иво Маринов общините имат правомощието да премахват временните обекти, които загрозяват пейзажа, предлагат стоки със съмнително качество и сриват имиджа на страната. Ограничаването на техния брой,  тяхното по-прецизно местоположение и естетическия им вид са сред от задълженията и правомощията на съответните общини, където се намират курортите. 

По думите му през тази година започнаха действия в тази насока. Значителен брой такива обекти бяха премахнати, а останалите ще бъдат премахнати
след края на сезона.

На въпроса дали олинклузивът е бъдещето на хотелиерството в България Иво Маринов отговори, че той има своето място, особено в морските
курорти, тъй като чрез него се постига едно оптимално отношение в ценово отношение.  Но летният сезон не протича не само по черноморското крайбрежие, макар че там са съсредоточени 80% от легловата база и туристически потоци. Във вътрешността на страната има също  много добри обекти, където олинклузивът не се практикува, а има достатъчно добра заетост.

На искането да коментира идеята на Агенцията за храните за категоризация на хотелите спрямо способността им да предлагат услуга ол инклузив Иво Маринов отговори, че агенцията би трябвало да прави оценка на техническата съоръженост на кухните и на съоръженията за съхраняване на продукцията. А
иначе и сега ресторантите и хотелите, които предлагат олинклузив, се категоризират съобразно разпоредбите на закона за туризма и наредбата към него за категоризация, посочи заместник-министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed